dissabte, 21 de febrer del 2015

Un sondeig fa Trias guanyador amb un escàs marge

El sondeig de Feedback encarregat per La Vanguardia dóna la victòria a Trias, encara que amb tres regidors menys i per tant amb la necessitat de pactar. El PSC i el PP perden escons que van a parar a Guanyem i C's. Aquests resultats, de ser certs, comportaria molts problemes a l'hora de trobar pactes estables. ERC i CIU no en són prous i amb ells difícilment que ningú més volgués sumar-s'hi. Això serà força el que passarà a tot arreu. Uns consistoris molt fragmentats que requeriran esforços per arribar a consensos, el primer dels quals és l'alcaldia.
A l'hora de fer els pactes, què primarà, el sobiranisme o la ideologia? ERC optarà a pactar amb CIU, pensant en el 27 de setembre, o bé s'aliarà amb el PSC, ICV o els grups que constitueixin la gent de Podemos? M'imagino que dependrà molt de les persones, sobretot en els municipis petits.
ICV procurarà que es tingui més en compte els governs de progrés i es deixi de banda el dret a decidir i, sobretot, la independència. Per la seva banda la CUP, si aconsegueix entrar en els ajuntaments, es trobarà com aliats sobiranistes la dreta, amb qui difícilment podrà pactar-hi. La seva posició no serà fàcil i caldrà molta destresa per visualitzar la seva tasca.
De l'enquesta de Feedback les expectatives del PSC són molt magres. Amb cinc regidors es posaria en quarta o cinquena posició per sota del PP i empatat amb ERC. Aquests resultats demostrarien que la tasca d'Iceta per remuntar el partit han estat un fracàs, i el trencament amb la línia sobiranista un error majúscul. Caldrà veure què passa al Baix Llobregat i l'entorn barceloní, amb ajuntaments que encara compten amb un alcalde socialista. Els resultats municipals, tot i que mai podem extrapolar a altres eleccions, poden ser l'estocada definitiva a un PSC que ha perdut tots els papers.