divendres, 13 de febrer del 2015

Partits que avorreixen, lleis que neixen coixes

Crec que era avui que la Pilar Rahola escrivia, a La Vanguardia, sobre l'avorriment que provoca la relació entre CDC i UDC. Hi estic totalment d'acord. Cansa molt sentir dia rere dia com estan les relacions entre els dos partits de la federació. Com que encara falten nou mesos per a les eleccions del setembre, es tracta d'emplenar pàgines dels diaris, perquè ningú s'oblidi que són aquí.
De fet el senyor Duran té molt clar que cada setmana ha de sortir a les notícies, però no sé si s'adona que comença a avorrir tothom, potser fins i tot als seus. L'excusa d'avui és la votació diferenciada dels diputats de CDC al Congrés de Madrid, fent cas omís a les indicacions de Duran. Que el deixessin en evidència no li ha fet cap gràcia i de seguida ha anat a buscar culpables. Ell sempre té raó.
Tot i no haver fet una lectura exhaustiva del document del pacte d'Estat entre PP i PSOE, sí que hi ha alguna cosa que considero perillosa i en cap cas defensable, com és considerar terrorisme actes de desobediència a la Constitució. Disposar de majoria absoluta ha fet que el PP no tingués límits a l'hora de dictar lleis i normes, i el PSOE és incapaç de pensar per ell mateix.
Avui, també he assistit a una xerrada sobre la llei de transparència. En concret la Llei 19/2014 del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. El ponent ha manifestat diferents objeccions a la llei i, tot i ser una llei catalana, comentava que venia massa "contaminada" per la llei estatal. Una llei que serà d'obligat compliment a partir de l'1 de juliol d'enguany, amb massa coses a resoldre abans.
Al final arribo a la conclusió que es legisla molt, però se'n treu molt poc profit. Diuen que feta la llei feta la trampa, i això pot ser cert quan les lleis que s'aproven són mal resoltes o tenen uns interessos concrets que beneficien unes posicions determinades. Potser per això la llei electoral catalana, que aquests dies se'n torna a parlar, resulta tan difícil de tirar endavant. Hi ha interessos contraris a les formacions que s'han de posar d'acord. Potser per això es deroguen tantes lleis d'Educació. Mentre només es pensi pel bé del partit, ho tenim molt complicat d'avançar democràticament.