dimarts, 3 de febrer del 2015

Tenim els polítics i partits que ens mereixem?

Us asseguro que ahir, quan estava escrivint el post sobre el pacte d'Estat, no havia llegit les declaracions de Pedro Sánchez dient que allò que acabava de segellar ho modificaria després de les eleccions (pressuposant que les guanyarà). Amb això vull dir que si ja resultava espatarrant la meva reflexió sobre el PSOE, amb l'afegit de les declaracions, n'hi ha per llogar-hi cadires i, sobretot, assegurar que el futur del PSOE, a mitjà termini, és negre ben negre.
Però avui volia parlar del nivell que ha assolit la política catalana, amb uns partits representats en el Parlament que provoquen vergonya aliena. Deixeu-me que generalitzi, perquè no se'n pot salvar ni un, encara que hi hagi polítics, a títol individual, a qui cal lloar i desitjar-los més protagonisme.
És lícit fer electoralisme i procurar convèncer els més incrèduls, però no es pot permetre l'engany ni la hipocresia. Les persones que es valen de la política per aconseguir el poder no són garantia de res ni es mereixen la nostra confiança.
Aquests dies resulta repulsiu escoltar declaracions de dirigents de C's, ICV, PP... que són producte de la por que tenen a Podemos, encara que ho argumentin i justifiquin en principis que, quan han tingut l'ocasió de defensar-los i portar-los a la pràctica, no els han conreat. Tampoc entenc ni defenso arguments de CIU, ERC o el PSC, encara que en el seu cas resulta menys virulent, que no vol dir que siguin innocents o lliures de culpa.
M'imagino que som molts els que ens hem parat a reflexionar sobre el passat més proper i les expectatives de futur del nostre país, sigui sortint d'Espanya o quedant-nos a dins. Estic convençut que sobiranistes i unionistes, amb sinceritat, arribem si fa o no fa a les mateixes conclusions. Un regust a no saber aprofitar el temps per resoldre els problemes, donant la cara, i limitar-nos a l'especulació.
L'exemple de CIU a Arenys de Mar tampoc és massa edificant. Estem parlant de programa de govern, d'ideologia, del futur que volem per a la nostra vila, o bé de protagonisme i interès personal. Cadascú que ho miri a la seva manera, però a mi no m'agrada i no crec que sigui positiu per Arenys. Seria bo que hi pensessin un mica, no?