dilluns, 29 de desembre del 2014

A petició del senyor Miquel Iceta

"Som conscients que els partits hem de ser instruments al servei de la ciutadania i, si un vol ser-ho, el primer que ha de fer és escoltar-la. Obrirem un procés per escoltar no només les bases, sinó tota la gent que vulgui col·laborar o només dir-nos què espera de nosaltres".
D'aquesta manera s'ha expressat Miquel Iceta i, evidentment, no hi tinc cap objecció, sinó tot el contrari. Aquesta és la manera de pensar que se suposa a tot polític d'un règim democràtic basat en que la sobirania resideix en el poble i en la representativitat democràtica en les seves institucions. El problema és que l'experiència ens ha demostrat que normalment no acostuma a passar d'aquesta manera.
Com que Miquel Iceta ens demana la nostra opinió jo li voldria demanar que posi en pràctica, dins del seu partit, l'exercici d'escoltar la gent, però no només el dia de les eleccions, sinó de manera continuada durant tota la legislatura o mandat municipal.
No he cregut mai en els partits polítics, tot i acceptar que són les estructures on es basa el nostre sistema polític, però sempre he cregut que es tracta d'entitats molt poc democràtiques internament, encara que es facin votacions per escollir els seus diferents òrgans i consells. Els grans partits polítics pateixen a dins el mateix defecte que a fora, de tenir poc present els altres. Les bases dels partits es troben molt lluny dels seus líders, i els missatges inicials cada vegada s'allunyen més de la pràctica diària. Precisament el PSC va viure un episodi molt convuls quan els seus dirigents varen castigar càrrecs del seu partit per defensar, contra la seva voluntat, els principis que havien defensat i promès durant la campanya electoral.
Jo li demanaria a Miquel Iceta que no ens enganyi ni permeti que cap dirigent del PSC ho faci. Que es prenguin molt seriosament la necessitat de treure Catalunya de l'atzucac on ens trobem i que no s'inventi sopars de duro. Que no ens prometi allò que sap que Espanya no ens oferirà mai. Iceta sap que el model federalista no se'l creuen ni els dirigents del PSOE, i ja no diguem el PP o fins i tot el nou moviment Podemos. Som molts els que defensaríem un model federal si tinguéssim un interlocutor a l'altra banda, però el senyor Iceta sap molt bé que no és així. 
És per tot això que, amb tota humilitat, l'animo a fer un canvi real i profund dins del partit socialista, fent fora aquells que només aspiren a un càrrec per assolir poder, els corruptes i els ganduls, i encari el repte de conformar una alternativa d'esquerra de veritat, que defensi els drets més elementals per a tota la població, començant pels més necessitats, i treballi a fons per treure Catalunya d'aquesta situació de subjecció injusta a la voluntat del govern espanyol de torn, tant en l'aspecte financer, com cultural i social, agreujat darrerament amb el model recentralitzador del PP. 
Jo li demanaria a Miquel Iceta que s'allunyi dels plantejaments centralistes del PP, C's o UPyD, i que amb el seu nou plantejament faci innecessària l'aparició de moviments com Podemos, demostrant que des de casa també ens podem arreglar, però arreglar bé. Gràcies senyor Iceta pel seu oferiment, estem a la vostra disposició.