dissabte, 26 d’octubre del 2013

Arenys actualitza el ROM d'esquena a la ciutadania?

La modificació del Reglament Orgànic Municipal podria ser una oportunitat per demostrar que el govern de la vila creu en la participació i no només ho maquilla amb uns pressupostos participatius.
El ROM regula el funcionament dels òrgans municipals i en el seu títol tercer estableix quina i com s’informa i la participació dels ciutadans en l’administració local.
Si demanem més transparència a l’administració pública és perquè considerem que el nivell d’informació no és bo ni suficient, i discutir com ha de ser, ara que es modifica el Reglament, seria una gran oportunitat. Suposo que treballaran el consens, per evitar el que acostuma a fer el PP espanyol, que es val de la majoria per aprovar les lleis a la seva conveniència. Malgrat tot, seria encertat obrir-nos les portes per poder-hi dir la nostra.
L’actual ROM en el seu article 87è diu: “L’Ajuntament facilitarà la més àmplia informació sobre la seva activitat i la participació de tots els ciutadans en la vida local”, i es queda tranquil. En l’article següent, del dret a la informació, es limita pràcticament al dret a rebre la informació sobre les actuacions que els correspon. A diferència de quan es va aprovar l’actual reglament, el món de la informació ha avançat molt i de ben segur que se’n podria treure profit.
El Capítol II del Títol Tercer parla de la Participació Ciutadana i en els seus articles es regula la participació de la ciutadania en els plens. És un fet que acostuma a no agradar massa als equips de govern, però que és important si de veritat volem que la ciutadania s’impliqui en la gestió pública. És per això que en tots aquests apartats, a l’hora de revisar-los, seria bo comptar amb les persones que hi tenen alguna cosa a dir. Ho fem possible?