dilluns, 16 d’agost del 2010

Sant Roc i els macips

La tradició fa que el dia 16 d'agost, Sant Roc, diferents grups de macips i macipes s'escampin pels carrers i places de la vila ruixant els vilatans amb les seves almorratxes, en memòria de l'alliberament de la pesta, gràcies a la intercessió del Sant. Una tradició que no s'ha perdut i que més aviat s'ha revitalitzat, amb un esplendor enguany.
Cal felicitar els coordinadors de la festa perquè hem passat d'una possible supressió ara fa pocs anys, a una revitalització, amb molta més participació en aquest any. Les tradicions són elements importants per a la cohesió social, i l'esforç que es fa per mantenir-les, ajuda a millorar les relacions entre veïns.
La gran participació d'enguany és, junt amb la representació de la "Pesta", ahir per carrers d'Arenys, una mostra que hi ha joves amb vitalitat i ganes de gaudir de les festes, amb un component de qualitat que avui dia no acostuma a sobrar massa.
Diuen que el temps tot ho cura i amb l'exemple d'aquesta tradició dels macips és ben palpable. També diuen que les presses no són bons amics, i quadraria perfectament amb la recent història dels macips i macipes de la nostra vila.
Una vila que té moltes carències, i algunes d'elles importants, es pot enorgullir de la seva història i del patrimoni cultural que any rere any ha donat a conèixer, mantenint-lo i, un fet encara més important, actualitzant-lo sense perdre els orígens ni el sentit de la festa.
Des d'aquest blog felicito els responsables del nou impuls de la tradicional ruixada de macips i macipes, i els animo a continuar treballant per fer viure el nostre poble perquè no es quedi en records del passat, sinó que avanci en el temps, sense oblidar com hi hem arribat.