diumenge, 15 d’agost del 2010

Més impostos per a què?

Paguem menys impostos, cobrem salaris més petits... tenim bons serveis públics? A l'hora de parlar d'impostos i comparar-ho amb altres països és important fer-se les tres preguntes, perquè els impostos alts només tenen justificació amb uns bons serveis públics. I l'altre tema clau és distingir entre impostos. No són els mateixos els directes que els indirectes, i en funció de quins siguin els impostos prioritzats, tindrem una política progressiva o més conservadora.
Els impostos indirectes, aquells que graven els productes sense tenir en compte qui els consumeix, són impostos desnaturalitzats que només tenen raó de ser per recaptar diners, o sigui, ingressos per a l'Estat. Els impostos directes tenen en compte el producte i també el consumidor o persona implicada. És amb aquests impostos que es pot orientar la política i regular les diferències de renda de les persones.
És per això que quan el govern socialista va decidir augmentar l'IVA, vaig manifestar la meva sorpresa i desacord. L'IVA és un impost indirecte i per tant no té efectes reguladors, sinó recaptatoris. L'excusa de l'augment practicat per un govern d'esquerres era el marge que hi havia respecte la Unió Europea. Si bé és cert que el percentatge de l'impost encara està per sota de la majoria de països europeus, també estan molt per sota els salaris que es cobren a Espanya. Atès que l'augment de l'IVA compartia actualitat amb la reducció d'impostos directes, com pot ser el de successions, evidenciava una mala praxis d'un govern d'esquerres.
Avui el ministre Blanco ens avança que hi haurà moguda impositiva, sense concretar la manera que es durà a terme, la qual cosa em preocupa. Insisteix que tenim uns impostos molt baixos comparativament amb la UE, però tampoc diu res dels nostres salaris. És d'esperar que el govern no s'equivoqui i aquesta vegada apliqui unes mesures correctores i progressistes en l'impost, de manera que la seva afectació sigui proporcional al nivell de renda. 
Està molt bé que l'Estat tingui ingressos perquè ho pugui destinar al manteniment dels serveis públics, però s'ha de mirar com afecten aquests ingressos i la seva incidència en la capacitat de consum, per no reduir encara més la demanda i que s'hagi de tancar més empreses.
En una situació normal pensaríem que ja ho tenen present i que no desestabilitzaran el país, però ara, després de l'experiència i amb la situació de crisi actual, ja no em fio ni de la meva ombra.