divendres, 13 d’agost del 2010

No sabem vendre

Repassant el diari Avui digital he vist un titular en una entrevista al gerent de Catalonia Qualitat "els catalans sabem fer fruita, però no vendre-la", i de seguida he volgut treure la frase del seu context i generalitzar-la i, sobretot, aplicar-la en el context polític i social. Creieu que els catalans hem sabut i sabem vendre la nostra realitat a la resta de l'Estat?
Jo diria que contínuament la pifiem, ja sigui perquè tampoc ho tenim clar, o bé perquè cadascú va a la seva, el cert és que la imatge que transmetem a la resta de l'Estat no és la millor per aconseguir respecte i, encara menys, comprensió.
Hi haurà qui pensarà que no tenim perquè convèncer ningú ni anar-hi a vendre res, però jo crec que és un error. La veritat és que anys enrere, tot i que convisquessin sentiments contra els catalans, es notava un cert respecte i fins i tot enveja. La frase "els catalans de les pedres en fan pans" era una manera d'entendre la consideració que ens tenien. Avui trobo a faltar aquest respecte i aquesta consideració, i només hi sé veure insults i incomprensió. Ja sé que no tota la culpa és nostra. A Espanya hi ha un tipus de premsa que s'ha encarregat de desacreditar-nos, i també el PP hi ha contribuït força, amb la col·laboració de l'altre partit majoritari.
Pensar que la culpa és només dels altres no ens porta enlloc i no deixa de ser una manera d'enganyar-nos i no fer res per solucionar el problema. Si fóssim conscients de la nostra part de culpa, treballaríem per posar-hi remei, no tant per anar a convèncer amb paraules, sinó per posar-nos d'acord i unir esforços. 
Des d'un punt de vista empresarial, la concentració és una bona manera per millorar el màrketing, per aconseguir obrir nous mercats on introduir el producte. Si políticament som capaços d'anar junts a explicar qui som i què volem, més fàcilment podem aconseguir que la nostra manera de ser s'impregni a la ment dels nostres veïns, i... qui sap si el nostre objectiu no s'acaba complint.