diumenge, 22 d’agost del 2010

Concert a la gruta

Des de fa uns estius s'ha vingut programant concerts a la gruta de la Mare de Déu de Lourdes, d'Arenys de Mar, que resulten molt atractius en dies de calor, malgrat l'espai no sigui el més idoni per als instruments. La xafogor que fa a les nits d'estiu d'Arenys perjudica l'afinació de les cordes i obliga a fer pauses per a la seva afinació durant la interpretació de les peces del concert.
Ahir era el torn de les germanes Cati i M. José Santos, ex professores de violí i guitarra, respectivament, a l'Escola de Música d'Arenys. La Cati va entrar a l'Escola quan jo ja no en formava part, però en canvi la M. José és de gairebé les primeres professores. Si no ho recordo malament devia ser la tercera professora de guitarra que va passar per l'Escola i hi va fer una llarga estada, d'un tracte exquisit.
En el concert d'ahir el vespre varen patir la gota grossa per mantenir el violí i la guitarra afinats perquè va fer un vespre molt feixuc. Malgrat tot, el públic va poder gaudir de la seva interpretació que va anar in crescendum d'acord amb el programa escollit.
La primera peça va ser la Sonata Concertata, de Niccolo Paganini. Una sonata, en tres temps, per a violí i guitarra. En no estar acostumat a escoltar aquests dos instruments com a duet, vaig necessitar una estona perquè les meves orelles assimilessin la composició, i això potser em va fer perdre la visió global de la peça i no gaudir-ne com si faria més endavant del concert. La música de Paganini, al meu modest entendre, requereix un ambient silenciós, per apreciar les seves subtileses, un ambient que no era ben bé el d'ahir el vespre, a l'aire lliure i amb soroll de motos i cotxes al fons.
Va continuar el concert amb les cançons de Federico Lorca, La Tarara, Anda jaleo!... que acostumat a escoltar-les amb veu, sorprenien una mica, però varen saber donar-li tota la intencionalitat. Varen continuar amb Falla i amb la peça Entr'acte, del compositor francès J. Ibert, que em va agradar especialment.
El concert va acabar amb peces de tango de J. A. Amargós i A. Piazzolla, que varen ser, en la meva opinió, els plats forts del concert d'ahir la nit. Cal felicitar l'organització del cicle de concerts a Lourdes, i d'una manera especial a les dues intèrprets d'ahir, que ens varen fer passar una hora molt agradable.

1 comentari:

Unknown ha dit...

A mi també m'agrada assistir a concerts de música clàssica. Aquest estiu he pogut assistir al festival de Música de Sant Pere de Rodes i he quedat meravellada tan del conjunt monumental del Monestir com del nivell i la qualitat artística dels seus concerts.T'ho recomano per si vols gaudir-ne el proper estiu!!!
M.Dolors Arnaus