diumenge, 11 de març del 2007

Sis opcions de futur

Després de quatre anys accidentats, els arenyencs anirem a votar els nostres governants per al nou mandat. La bondat de la democràcia rau en la possibilitat de fer fora qui no ho fa bé, i ratificar-lo si la seva gestió ha estat encertada. Això no treu que tots pensem diferent i que per tant allò que per alguns ha estat bo, per als altres ha estat dolent. A cap arenyenc, més o menys motivat per la “cosa pública” se li escaparà que el mandat 2003-07 no pot servir d’exemple, per mil raons.
Malgrat tot, a final del mandat s’ha aconseguit consensuar el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), i el Pla Especial del Port. Dos projectes molt importants per a la nostra vila, ja que d’alguna manera regularan el moviment urbanístic durant una vintena d’anys, pel cap baix. I s’ha fet en consens, probablement gràcies a les circumstàncies, la qual cosa donaria la raó al refrany “no hi mal que per a bé no vingui”.
A tall d’anàlisi del què han estat aquests quatre anys, caldria considerar el conjunt d’episodis, una mica grisos, fruit de les desavinences i la poca disposició al diàleg en situacions difícils. És important gestionar bé un Ajuntament, però no es pot oblidar les persones. És precisament la proximitat de les persones el que fa més complexa la gestió de l’administració local.
Els recursos econòmics dels ajuntaments són molt escassos, i tot i que la majoria de partits polítics ho declaren, no hi ha manera que es busqui una solució. Un ajuntament té encomanats uns serveis mínims i obligatoris, per als quals rep els corresponents ingressos, però n’exerceix molts d’altres sense tenir-ne la competència i això fa que la capacitat econòmica sigui molt baixa, sobretot en poblacions com Arenys, que té força serveis en marxa i no gaires ingressos propis.
El repte dels nous governants serà, en bona part, aconseguir prou recursos per desencallar tots aquells projectes que farien canviar la imatge de la vila, amb un nus central, la Riera, sense acabar d’urbanitzar. Però també caldrà lluitar fort perquè totes les administracions supramunicipals col·laborin a endreçar la part baixa de la vila. La N-II, la via de tren, el passeig entre Caldes d’Estrac i Canet, el Port, el final de la Riera... de tot això l’Ajuntament no en té competències, però és qui sovint dóna la cara.
Les sis opcions per governar Arenys han de tenir clar que no disposaran d’un pressupost massa ufanós, però sí d’un reguitzell de projectes a desenvolupar, però no s’han d’oblidar d’arreglar la casa. No tot ha de ser de portes en fora, sinó que hi ha un treball a fer de portes endins, que no pot demorar-se més. Durant aquest mandat que s’acaba s’ha fet evident la incapacitat per donar resposta a temps, a les demandes de la ciutadania. S’ha deixat per a més endavant l’atenció ciutadana en horari de tardes, i d’aquesta manera afavorir l’accés a les oficines municipals, a més gent. S’han viscut episodis estranys, i s’ha estat massa lent a l’hora de nomenar el cap de Recursos Humans, per posar alguns exemples.
La passió no és bona consellera i l’experiència de la vida t’ensenya que no sempre es poden dir les veritats, sobretot quan aquestes deixen en evidència els altres. En política això passa sovint, i tots tenim el risc de caure en el parany. És per això que convé ser molt clar en les demandes, i molt enèrgic en la seva defensa. La vida pública no és fàcil, i cal acceptar la crítica, quan aquesta no és destructiva. Però no es pot posar tot al mateix sac, ni menystenir les opinions contràries.
Aquests tres mesos que ens queden fins arribar a les eleccions municipals del mes de maig, seran agitades i totes les opcions polítiques voldran l’aigua per al seu molí. Els partits que han governat en coalició (CIU-PP) defensaran l’obra feta, i els altres quatre grups apostaran per una altra manera de fer política. Jo també vull aquesta nova manera de fer política, més propera al ciutadà, amb més atenció i dedicació, perquè realment sigui un govern al servei de les persones. Confio en la honorabilitat de totes les persones, però no amb tots els mètodes emprats per liderar un govern municipal.
He vist gent il·lusionada per treballar per Arenys, fins al punt d’encomanar-me l’efecte. Espero que rebin la confiança dels electors, per donar un gir de 180 graus, a la nostra realitat.


Aquest article es va publicar a la revista l'Ametlla d'Arenys del mes de març. Posteriorment s'ha sabut que el VIA i ICV es separaven i molt probablement hi haurà set opcions de futur.