diumenge, 3 de setembre del 2006

Artistes arenyencs

A Arenys, no tot és Espriu, malgrat n’estiguem prou orgullosos i l’esmentem sovint quan sortim a fora (a vegades, a casa, el tenim força oblidat). La cultura arenyenca (no només les festes populars i tradicionals), també té un racó, encara que no estigui suficientment atesa per la mateixa ciutadania, amb els governs municipals de torn al capdavant.
Tenim artistes i gent de la faràndula que sonen força, però n’hi ha d’altres que només els recordem en moments molt puntuals, i la seva difusió no es correspon amb la seva categoria. Encara que l’actual regidor de Cultura s’ha apropat, en forma de comissió assessora més o menys formal, trobem a faltar, si no el Patronat de Cultura que ens prometia CIU a la campanya electoral de 2003, sí com a mínim la Comissió de Cultura a què es varen comprometre impulsar, alcalde i regidor, en un debat ciutadà, el mes de març de 2004.
M’hauria agradat referenciar els arenyencs que formen part del món de la cultura i que tenen espai virtual a Internet, per n’hi ha tants que, sense voler fer-ne un llistat exhaustiu, m’estendria més del que és òptim en un bloc. És per això que em limitaré a parlar dels artistes plàstics, i us animaré a fer-hi una ullada i observar el seu treball. És evident que corro el ris d’oblidar-me d’alguns noms, per la qual cosa us agrairia que em féssiu les observacions oportunes i m’ajudéssiu a completar la llista. També podreu observar que d'alguna de les persones anomenades no disposo d'enllaç d'Internet i per tant no us poc ensenyar la seva obra.
En Pere Planells és catedràtic numerari de dibuix, a l’Institut Tres Turons d’Arenys de Mar, i professor de l’Aula Cultural d’Arenys de Munt. En Jordi Coll, també és un artista plàstic, que forma part del grup Mitjanit, integrat també per Roser Sangerman, Marianne Farnov, i M. Montserrat Recolons.
D’altres artistes són la Montserrat Rifà, que actualment exposa a la Sala Lloveras de la nostra vila; en Jordi Rosés i la Pilar Lloret, de Murtra Edicions, professors del Taller de Gravat del Patronat Municipal de Cultura de Mataró, i que aquests dies exposen a la Sala del Calisay; en Ricard Ferran, l’Anna Maresma, la Betlem Planells i en Marçal Oliver, que varen exposar conjuntament, no fa massa temps, a la Sala del Calisay.
L’Enric Maass, és un altre artista plàstic en què la seva obra no ens deixa indiferents, i que vàrem tenir l’oportunitat de veure-la exposada no fa massa mesos, a la Sala del Calisay. L’Albert Planells, també té penjada a Internet part de la seva obra.
La Carme Riera, la M. Lluïsa Gorina i l’Enric Puig, ens varen delectar amb una exposició conjunta de la seva obra sobre patis arenyencs, el mes de juny de l’any 2005. De la Dolors Paronella, vàrem poder observar el seu treball del sobreteixit, a l’exposició conjunta “l’art dels oficis”, del mes de juny de 2002, amb els treballs fets en escuradents, de Vicenç López, i les puntes de coixí de Núria Marot, que encapçala una llista ben llarga de puntaires arenyenques.
Podria també parlar de la fotografia, que l’Associació Fotogràfica d’Arenys, compta a bons artistes, en Xavi Salbanyà, en Josep Roig, en Raül Drechsel, en David Castanyeda, la Sussi Xiberta... però seria inacabable. De totes maneres, tal com us deia al començament, m’agradaria que m’ajudéssiu a completar-ho amb els noms de les persones que m’han passat per alt, dins els àmbits artístics que he tocat, i en tot cas podríem deixar per més endavant un llistat exhaustiu de tot el món cultural arenyenc. Gràcies.