dimecres, 20 de setembre del 2006

Informes de "retalla i copia" i estudis fantasma

Avui llegia a la premsa que el PP acusa el govern del tripartit d’haver malversat diner públic en estudis i informes que són inútils, i alguns d’ells simples còpies de documents que pengen a Internet. He recordat que l’actual govern va fer la mateixa acusació al govern anterior, per la qual cosa, si resultés cert, ens trobaríem davant d’una pràctica comú i repetida d’encàrrec i pagament d’estudis per anar a la paperera, al marge del color dels partits al govern.

No m’ha sigut difícil lliscar fins Arenys de Mar, per recordar una història d’un estudi fantasma que encara no hem pogut esclarir. El govern actual de CIU+PP, amb el suport financer de la Diputació de Barcelona, PSC+IC+ERC, va encarregar a l’empresa Taleia Cultura, l’estudi anomenat “Pla d’Acció Cultural d’Arenys de Mar”. L’estudi, segons informava el mateix Ajuntament, tenia dues fases de treball: la realització d’una diagnosi i l’elaboració de propostes de futur. La previsió era que la feina s’enllestís en sis mesos. Això començava els primers dies de febrer de 2005, i avui 19 mesos més tard seguim sense conèixer el resultat de l’estudi. No sé si l’empresa ha cobrat o no, però si ho ha fet, és perquè l’estudi s’ha acabat, i si s’ha acabat, on és l’estudi?
Desconec l’import del projecte, però sigui quin sigui s’haurà finançat amb diner públic, a càrrec de la Diputació de Barcelona, i per tant del contribuent. Si bé és cert que els grups de l’oposició de l’Ajuntament ho han preguntat al Ple Municipal, en alguna ocasió, l’equip de govern no ha sabut donar explicacions de quan es preveia tenir els resultats de l’estudi.
Em varen arribar rumors que l’estudi s’havia presentat a l’Ajuntament, però no havia agradat, no tant pels resultats, que desconec, sinó per la metodologia emprada, i que l’havien de complementar. No sé si és cert o bé es tracta de comentaris sense fonament. El que és cert és que el poble no coneix el resultat de l’estudi, i després de gairebé quatre anys de legislatura, tot i que l’equip majoritari en el govern, CIU, va prometre durant la campanya electoral, la creació d’un Patronat de Cultura, ni ho han complert ni tan sols han creat una Comissió Municipal de Cultura, prevista en el Reglament de Participació Ciutadana, ni saben què cal fer per Arenys. O potser sí que ho saben, però no ens ho volen dir, fins a la propera campanya electoral.