dilluns, 22 de maig del 2006

Carretero sacseja ERC

He tingut un dia espès i farcit. Hem avançat en la formació del portal d’entitats, una eina que pot ser molt útil per a les entitats de Mataró, i a la tarda he assistit a la tercera sessió del taller de filosofia. El professor, en Jordi Cucurull, ens ha parlat d’Heràclit i no ha estat fàcil. Com sempre, després de la conferència o en aquest cas lliçó, la ment ha començat a donar voltes. És una bona teràpia.
Havent sopat he pogut llegir el diari i he vist que dins d’ERC hi ha moviments. Si us dic la veritat, no m’ha estranyat. L’exconseller de governació, i exalcalde de Puigcerdà, no podia estar quiet. Ja va mobilitzar les bases del partit per fer canviar l’opció de vot per al Referèndum, ara sembla voler sacsejar l’estructura del partit i posicionar-se millor.
No cal dir que tot és lícit i comprensible a no ser que es tracti només de col·locar-se bé. Carretero s’ha manifestat sempre molt més sobiranista que bona part dels membres de la direcció del partit. Ell sabrà si aquests moviments també beneficiaran ERC. Desconec la reacció de CIU, si n’hi ha hagut, però tot fa pensar que els ha d’anar bé: una ERC forta no els és favorable. Si hi ha moguda dins el partit republicà, hi ha moltes possibilitats que de cara les properes eleccions autonòmiques es debilitin, i estaran convençuts que els enfortirà en rebre una part dels seus vots.
Perquè... ERC no s’ha cregut mai el pacte del Tinell. Per ells va ser l’oportunitat d’accedir al govern, i millorar la seva posició. Un fet que no es va produir amb el pacte CIU-ERC d’ara fa ja unes quantes legislatures. Després d’haver estat expulsats del govern facilita la tasca de replantejar-se el futur. Un futur per Catalunya que conté moltes incògnites, la més immediata i efectiva: la correlació de forces després de les eleccions d’aquesta tardor. Revalidar el tripartit es veu complicat, però les altres opcions requeriran un intercanvi de vots important. Ja tindrem temps per analitzar-ho. De moment però, Carretero sacseja ERC.