dilluns, 8 de maig del 2006

Campanya per reduir els residus

Ens queixem sovint que l’administració pública és poc àgil i gens transparent. En tenim exemples que ho corroboren, penso en aquests moments, referit a Arenys, en l’estudi sobre la realitat cultural, el pla d’equipaments, el procés participatiu del Xifré, l’auditoria mediambiental... iniciatives totes elles de les quals se n’ha parlat mil vegades però que no hi ha manera que s’acabin portant a terme, ja sigui perquè han quedat en un calaix o bé perquè es triga molt més del que semblaria necessari. Malgrat això tampoc nosaltres corresponem sempre amb la diligència que caldria a iniciatives polítiques. Ara però, tindrem ocasió de demostrar que ens impliquem quan se’ns demana.

El mes passat la regidoria de Medi Ambient va iniciar una campanya per conscienciar la ciutadania de la necessitat de reduir el volum d’escombraries. Segons les dades que sortien al web municipal, cada arenyenc produeix 1,75 quilos de brossa per dia. D’entrada adverteixo que no sóc una persona gaire entesa en el tema i a la nostra vila hi ha persones molt més autoritzades per parlar-ne. Tot i així em considero sensible i preocupat per la poca disposició a separar les deixalles i per la política poc assenyada en termes de producció d’embalatges i productes difícilment reciclables, i és per això que estic interessat en iniciatives com aquesta.
Des de la mateixa regidoria se’ns demana implicació i això penso que és vital. No es pot dur a terme amb èxit una campanya com aquesta si nosaltres no ens prestem a col·laborar-hi. Es tracta d’un canvi d’hàbits i comprovarem que és molt difícil d’assolir per iniciativa pròpia. Normalment els hàbits ens els canvien sense que en tinguem consciència.
És cert que els comerços i els industrials poden influir enormement en la reducció de residus en origen però nosaltres, amb la capacitat d’escollir els productes que comprem, podem forçar a canviar la manera d’oferir els productes. Al web municipal posen l’exemple d’anar al mercat amb cistell, també podríem pensar en la bossa del pa, o les ampolles de vidre...
Si fem una passejada per Arenys veurem els contenidors plens de brossa. M’imagino que el plàstic i el cartró superen el vidre, però el més trist de tot és que si ens fixem en les bosses de deixalla observarem que encara n’hi ha massa que s’omplen d’ampolles de plàstic o papers de diari, i ja no parlo de llaunes o petites ampolles de vidre. Al meu entendre, a Arenys es recicla poc. M’he fixat en parelles joves quan treuen la brossa i he comprovat que no han fet cap esforç per separar-la. M’imagino que a casa seva tot va a parar al mateix lloc i difícilment tinguin cura de recollir l’oli de les paelles. És per això que és tan necessària una campanya de conscienciació i nosaltres no podem ignorar-la. Hem d’aprendre a reciclar però primer de tot aniria bé que reduíssim el que acabaran essent residus.
Segons explica el programa de la campanya, hi haurà enquestes per conèixer els hàbits de compra de la ciutadania; se’n parlarà als comerços a qui es demanarà que s’adhereixin a la campanya; es faran xerrades i tallers a les escoles i també a la vila, perquè hi puguem participar tots; ens ho explicaran amb pèls i senyals perquè no tinguem cap dubte... un bon resultat i compromís per part nostre serà bàsic per afrontar la segona fase, amb la recollida selectiva de la brossa.
Entenc l’escepticisme que sovint impera en l’actitud ciutadana potser perquè tradicionalment se’ns ha governat sense donar massa explicacions. Això també ens ha servit a l’hora de justificar la nostra desídia més per mandra que per ignorància. És molt més fàcil actuar de manera inconscient, anant a comprar amb les mans buides i llençant tot allò que ens fa nosa. No parem atenció a pensar on va a parar tot allò que deixem a la bossa. Un cop ha sortit de la porta de casa ja no és cosa nostra!
En aquests moments l’equip de govern local ens demana col·laboració per aconseguir uns resultats que són beneficiosos per a tothom. No els podem defraudar.

Article publicat a la revista l'Ametlla d'Arenys, aquest mes de maig

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hi! Just want to say what a nice site. Bye, see you soon.
»