dilluns, 8 d’agost del 2011

El dret a manifestar-nos no ho justifica tot

Tot i defensar el dret a manifestar-nos, penso que un abús o mal ús d'aquest dret ens pot portar al caos. La nostra societat no està tan ben assentada com perquè la fem trontollar gaire. Des que ho vaig llegir ho he anat repetint: la nostra societat no és participativa, sinó reactiva, i aquesta reacció no sempre ha de ser en forma de manifestació al carrer, i molt menys destrossant mobiliari urbà.
Avui he llegit que a Lloret de Mar, quan tanquen les discoteques, al voltant de les quatre de la matinada, els joves es dediquen a obstaculitzar l'avinguda principal de la zona de discoteques i els mossos d'esquadra i policia local els han de dissoldre. A la matinada de dissabte la tangana va ser més grossa i els aldarulls varen acabar amb la detenció d'algun d'aquests joves.
Aquest mateix dia, o nit, a la zona nord de Londres també es va aprofitar una manifestació, per fer destrosses, calar foc a cotxes i cases, i saquejar botigues, emportant-se sobretot aparells de televisor, mòbils...
Sentirem la música de sempre, que en tota manifestació s'hi infiltren incívics a rebentar la pròpia organització, i espatllar el mobiliari urbà, però també béns privats. Però això ens porta a un atzucac i no és bo quedar-nos atrapats. Cal tenir cura a l'hora de promoure protestes públiques i ser conscients del que pot arribar a passar. 
Fa uns dies que comentava la necessitat de responsabilitzar-nos dels nostres actes, i organitzar qualsevol acte a l'espai públic coneixedors del que podem provocar nosaltres i també els convocats i/o infiltrats. El problema és la manca de civisme, agreujat per una situació econòmica degradada, amb moltes persones a l'atur i amb dificultats per sobreviure. Però res pot justificar una actuació vandàlica. Defensem on sigui el dret a manifestar la nostra disconformitat, a defensar els nostres drets, però fem-ho com i quan calgui, i amb els mitjans necessaris per evitar que haguem de lamentar-nos.
Si els joves turistes de Lloret pensessin una mica amb les persones que aquelles hores de la matinada estan dormint, o bé els vandàlics londinencs amb els propietaris de les cases i cotxes incendiats, potser actuarien de manera diferent. Si ni així canviaven d'actitud... ho tenim fotut!