dissabte, 9 de juliol del 2011

Assassinat Facundo Cabral

Avui, diada de Sant Zenon, han assassinat al cantautor argentí Facundo Cabral. Probablement les generacions més joves del nostre país no sabran de qui els estic parlant. La seva vida argumental no està de moda. Permeteu-me que em manifesti de manera pessimista, però avui en els recitals encara es valora poc la lletra. Estic segur que tot torna, i això seria un bon senyal.
La meva generació vàrem seguir i escoltar les paraules de cantautors de l'altra part de l'Atlàntic. Les penes i dolor que expressaven, ens feien sentir solidaris. Nosaltres no podíem o no gosàvem aplicar-ho a la nostra desgraciada vida dictatorial, i semblava que pensant en Xile o Argentina, les nostres autoritats ho veien molt lluny i innocent.
Facundo Cabral era un cantautor que coneixíem i ens agradava escoltar i reflexionar sobre la lletra de les seves cançons, els seus monòlegs i les referències a poetes del seu país, del seu temps. Eren l'altaveu que ens ajudava a viure, i a resistir una situació d'injustícia.
És per això que m'agrada tant trobar sentit en les accions i en les paraules, i avui, malauradament no és molt usual. El sentit de les coses no ens frena, sinó que ens enforteix i prepara contra la simplicitat de moltes manifestacions que queden només en això, ens manifestacions a commemorar. És el treball de cada dia i el sentit de les idees, el que penetra i forja una generació que ha de combatre una situació que ha mort d'avorriment.
Hem après a dir allò que queda bé, però encara no ens hem posat a aplicar-ho. La injustícia que vèiem tan clarament, entre rics i pobres, hem aconseguit amagar-la, i estem lluitant per conèixer quina és la causa del nostre malestar. Només caldria obrir els ulls i adonar-nos que som protagonistes i no simplement espectadors.
Em dol la mort de Facundo Cabral. Potser serà la manera perquè qui no el coneixia, descobreixi la seva persona i la seva obra. Tant de bo serveixi per créixer en sentit comú i intel·ligència social. Facundo Cabral està a la part oposada de la mediocritat que governa la nostra societat, i a la qual ens demana que lluitem i desterrem.