dijous, 14 de juliol del 2011

Ajuntaments en fallida

No hi ha dia que no ens despertem amb la notícia per la ràdio d'un nou ajuntament que té un calaix ple de factures per pagar, i que no sap com fer-s'ho. Aquesta situació és negativa per duplicat. En primer lloc perquè significa que hi ha molts proveïdors que estan pendents de cobrar d'un ajuntament o altre, amb el risc d'haver de tancar el negoci. En segon lloc és preocupant perquè el fet que siguin uns quants els ajuntaments afectats, pot donar ales als responsables polítics de consolar-se amb el mal de molts.
Cal tenir en compte que, malgrat que la situació econòmica és greu, no tots els ajuntaments es troben en situació de fallida i impagament. La majoria dels ajuntaments han fet bé la feina, amb més o menys dificultats, i els seus proveïdors hauran cobrat les factures, encara que sigui amb algun retard.
La responsabilitat dels polítics és gran, i no s'hi val a jugar-se els diners dels altres, per imprudència i, normalment, per electoralisme. Queda molt bé presentar grans projectes i obres realitzades, amagant que estan pendents de pagar. Hi ha ajuntaments que els seus polítics han estat uns irresponsables, potser mal assessorats pels tècnics de l'àrea econòmica, que ara haurien de donar la cara i respondre pel seu mal actuar. Els polítics haurien de cobrar més, i defensar la seva responsabilitat o assumir la irresponsabilitat a títol personal.
Aquest matí la Dolors em preguntava què passava amb els ajuntaments en què no hi ha hagut canvi polític. És ben cert que els casos que s'han conegut d'ajuntaments amb anomalies financeres, han estat ajuntaments on hi ha hagut un canvi de colors. La resposta a la Dolors no és altra que continuar amagant fins que es pugui, el mal fer de molts anys de gestió pública irresponsable.
Estic content d'haver estat governant en un ajuntament sanejat, el qual s'ha deixat amb els números clars i sense disgustos per a ningú. En tot cas el mal s'arrossega de molts més anys, per actuacions mal fetes i mal aconsellades, que han ocasionat un deute, que deixa la caixa molt buida. El bon fer dels governs dels darrers mandats, de diferent color polític, i un interventor previsor i seriós, ha fet possible que el nostre municipi no hagi de sortir a la llista dels morosos i a punt de fer fallida.