diumenge, 28 de novembre del 2010

Resultats electorals per fer reflexionar

He esperat a conèixer els resultats electorals amb l'escrutini pràcticament al 100%, per fer-ne una lectura particular. En primer lloc em sap greu que Antoni Comin quedi fora del Parlament, perquè es perd un molt bon parlamentari, al marge del seu color polític. La victòria ha estat clara i contundent per CIU, que després de set anys recupera el govern de la Generalitat.
El PSC ha pagat molt car el seu pacte amb ERC i ICV, al marge dels seus propis errors, que en són uns quants. Els dos socis de govern també han rebut una patacada, sobretot ERC que es queda a menys de la meitat dels escons que tenia.
El PP ha estat un altre partit guanyador i serà important valorar el fons del seu missatge i l'acceptació que aquest ha tingut. Si la victòria de CIU es pot llegir en clau nacionalista, l'increment que ha experimentat el PP no va en aquesta línia, sinó tot el contrari. Els vots del PP s'han de sumar als de C's que es manté al Parlament i deixa de ser una casualitat per consolidar-se com a força política representant d'una part de la ciutadania catalana.
SI ha entrat amb força per fer present al Parlament la seva veu independentista, que de ben segur servirà perquè CIU no s'oblidi que hi ha gent més radical al seu costat, amb qui podrà pactar propostes més atrevides per al futur de Catalunya.
Malgrat que les eleccions no són equiparables, és important aprendre la lliçó per a les properes eleccions municipals. A poblacions com Arenys de Mar també ha governat el tripartit, i ha patit els mateixos problemes que el govern de la Generalitat. En vistes al futur, pot molt ben ser que el resultat sigui equiparable, si no som capaços d'explicar tot el que hem fet i, si fa el cas, donar a conèixer quin és el paper de cada formació del pacte i quines són les persones que fan possible el govern del municipi.
Governar amb pacte no és fàcil, sobretot quan no hi ha sintonia en aspectes importants. ICV s'ha distanciat en més d'una ocasió, al marge de l'encert o no dels seus consellers a l'hora de prendre decisions en el seu departament. ERC ha fet el doble joc, Carod des de dins i Puigcercós des de fora, i això també ha tingut les seves conseqüències. El PSC ha dubtat a l'hora de prendre segons quines decisions, i a la gent no li agrada polítics que dubtin, sinó que exigeix polítics ferms i amb les idees clares. Tot plegat ha ajudat a que el resultat hagi suposat una gran derrota per als partits de govern. Ara, des de l'oposició, cada partit haurà de treballar per convèncer la ciutadania que la seva opció política es mereix una millor sort.