diumenge, 21 de novembre del 2010

Pitjor el remei que la malaltia

Arran de la filtració de 35.000 imatges dels escàners de persones on es veu el seu cos nu, ha sorgit més controvèrsia sobre la idoneïtat del seu ús per al control dels viatgers dels vols als EUA. Sembla ser que s'havia assegurat que les imatges no quedaven guardades, però ara s'ha demostrat que alguna cosa falla i per això s'han pogut veure aquestes imatges.
Una vegada més ens trobem davant la disjuntiva entre volar segur i ser violentat amb els controls excessius abans d'embarcar. Volem que s'eviti que els terroristes puguin pujar a l'avió, però ens molesta que ens facin passar per aquests controls.
Al mateix temps, la polèmica s'ha agreujat quan s'ha dit que la radiació d'aquests escàners era perjudicial per a la salut, i que la probabilitat de morir arran d'un escàner de tot el cos era la mateixa que fer-ho per un atac terrorista.
Sens dubte que arran dels fets de l'11 de setembre de 2001 als EUA, la por s'ha fet més evident entre la població i les autoritats civils intenten assegurar la vida dels seus ciutadans amb mesures que no sempre són ben vistes. No ha d'estranyar a ningú que pugui molestar que la teva imatge, nua completament, sigui visionada per una persona, per més policia que sigui, i encara més si després saps que aquesta imatge queda guardada i la poden veure més persones, al marge dels motius per als quals s'ha procedit a l'escàner.
No sé si el pudor pot fer canviar la pràctica d'aquest escàner, o bé ha de ser el risc que comporten les radiacions al teu cos, el que ha de ser determinant per deixar d'emprar aquest sistema. No tindria sentit que per evitar la mort per causes terroristes, posessis en perill la teva vida amb les radiacions dels escàners dels aeroports. Sense pretendre donar consells a ningú, crec que fora bo trobar altres maneres de controlar els viatgers dels vols d'alt risc, que no incomodessin tant ni esdevinguessin cap risc per a la salut de la ciutadania.