dilluns, 5 d’abril del 2010

Consum i estalvi

Avui llegia a La Vanguardia digital que l'estalvi de les famílies ha arribat al 24,7% en el darrer trimestre, però jo parlaria més aviat de reducció del consum, no pas amb l'afany d'estalviar, sinó per por al futur. L'article diu que és la por a caure a l'atur que fa que s'incrementi l'estalvi a xifres rècord, però tot això fa que es redueixi el consum que hauria de ser la força perquè l'economia del nostre país es posés en marxa per sortir de la crisi.
Tal com escrivia fa uns mesos, hi ha moltes persones a qui la crisi no els ha afectat, com tampoc lligaven els gossos amb llonganisses quan les coses anaven tan bé. Si els nostres ingressos no s'han reduït, no hi ha motiu per reduir el consum, sempre i quan no ens endeutem, com va passar fa uns anys i va provocar la manca de liquiditat a moltes famílies. Si les pensions no han baixat, tampoc cal espantar els nostres jubilats dient que han d'estalviar, sobretot amb els imports que reben i les cabrioles que han de fer per arribar a finals de mes.
El consum és bàsic perquè l'intercanvi econòmic es reprodueixi i eviti l'estancament que ocasiona qualsevol crisi. Si bé és cert que el nostre país té un fort endeutament i que ha de mirar de rebaixar-lo, el que no pot ser és que no s'inverteixi per posar en marxa tota la maquinària econòmica. Com reduirem l'atur si no invertim? És important saber on cal invertir, i quin és el model productiu que volem per al nostre país. L'administració pública ha de donar un cop de mà important, però no pot oblidar l'empresa privada com un dels motors per sortir del clot que hem anat a parar. Busquem com requalifiquem el capital productiu per orientar-lo cap al futur i flexibilitzem tots els paràmetres que facin possible aquesta reorientació econòmica. Estalvieu si teniu deutes pendents, però no us passeu arraconant recursos si entre tots no sabem posar el tren en marxa. Continuo pensant que la puja en dos punts de l'IVA és una mala solució.