divendres, 5 de juny del 2009

Cerdà per duplicat

Aquest cap de setmana no només són protagonistes les eleccions al Parlament europeu, sinó que també ho és Ildefons Cerdà i la seva obra emblemàtica: l'eixample barceloní. Va ser en Fabià Estapé qui, a la facultat d'econòmiques, me'n va parlar per primera vegada de manera exhaustiva, tant del personatge com del projecte.
Avui, a la trobada del Grup de Debat i Tertúlia, l'Antoni ens ha parlat del seu estudi sobre la tècnica constructiva de les cases de l'eixample; de com els mestres d'obres varen aconseguir desenvolupar una tècnica que els permetia construir edificis amb parets molt més primes que la resta, sense que això hagi estat obstacle perquè s'aguantessin ferms al llarg del temps.
La seva explicació ha vingut precedida per una introducció molt didàctica de la configuració del projecte de l'eixample, amb unes il·lustracions molt interessants de tot el procés.
Demà, el Centre d'Estudis Josep Baralt ha programat una xerrada a càrrec de Ramon Grau, titulada "Ildefons Cerdà i la reinvenció de Barcelona", i que de ben segur valdrà la pena, si més no per les bones referències que en tinc.
Sense haver-ho programat expressament, la coincidència haurà permès que en un cap de setmana on la desafecció política és protagonista, Cerdà li faci la competència i no sigui tot tan negatiu.