dimecres, 3 de gener del 2007

Els naps i les cols, de la nit al dia

Arenys es prepara per a la nit de reis amb més expectació que mai, després dels lamentables fets de l’any passat. A ningú se li escapa que la nit del 5 de gener d’enguany pot representar un punt d’inflexió en les relacions entre joves i govern municipal, o bé acabar convertint la tradicional nit dels naps i les cols, en motiu d’enfrontament amb el govern de torn.
Per aquells que no conegueu la tradició d’Arenys, us animo a visitar un dels webs que en parla, i comentar-vos que l’any passat hi va haver càrrega policial, tres detinguts i posteriorment jutjats, amb sentència condemnatòria, paral·lelament a l’intercanvi d’acusacions entre el grup de joves i el govern municipal, que s’ha allargat en el temps.
Durant l’any hi ha hagut diferents intervencions a la xarxa d’arenyautes, animant a la gent a sortir aquesta nit, fins i tot les persones que ja no es consideren tan joves. Si les crides tenen ressò, ens podem trobar una vila, en plena nit de reis, més transitada que en ple dia. Una nit que per ella mateixa és moguda, amb la comitiva de reis i patges repartint regals per les cases, els joves i les joves penjant cols i naps, i enguany amb pares, mares, oncles i avis.
Sense voler frivolitzar, però amb la intenció de posar-hi un to humorístic, potser fóra bo aprofitar la moguda per declarar la nit de naps, a Arenys, com a “nit d’obertura comercial autoritzada”, i que el comerç comenci les rebaixes abans d’hora. A casa, que encara esperem els reis, i els anem a rebre a la plaça del Mercadal de Vic, arribaríem a temps per anar, abans de ficar-nos al llit, a comprar quatre coses a les quatre botigues que encara queden a Arenys.
En cas que la proposta no avanci, desitjo que la penjada de naps i cols es faci de la manera més respectuosa possible, i amb la màxima originalitat i enginy en les bromes, que els joves ens sorprenen cada any.