dimecres, 24 de gener del 2007

El govern municipal presenta el POUM als arenyencs

L’acte, que estava previst celebrar a la Sala Noble del Calisay, va tenir lloc a la Sala Josep M. Arnau degut a la bona resposta de la ciutadania. És evident que el tema era prou atractiu per una part de la població que acostuma a respondre a les convocatòries, però n’hi havia tota una altra que estava molt interessada pel tema: promotors, immobiliàries, arquitectes, constructors, ecologistes...
L’alcalde va fer la presentació de l’acte i va resumir els criteris sobre els quals es basava la proposta de Pla d’Ordenació Urbanística (POUM), assenyalant la importància del fet que els grups municipals de l’oposició no només l’haguessin votat favorablement – ICV s’hi va abstenir – sinó que l’havien treballat consensuadament.
Segons l’alcalde, protegir les carenes, els rials i tot el sistema ecològic, ha estat un dels punts de partida en l’elaboració del POUM. Les noves rondes i vials estaran separats dels rials. El segon element que han tingut en compte és el control del creixement, i l’equilibri entre sòl residencial i terreny per activitat econòmica. A més, el nou residencial tindrà un procés gradual i controlat, i es tindrà en compte la necessitat d’equipaments i zones verdes. La reserva obligatòria del sòl es dedicarà, un 20% a l’habitatge públic i el 10% al concertat.
El POUM deixa intacte el Casc Antic, en previsió de l’elaboració d’un Pla Especial específic, com també ho seran el de la Protecció del Patrimoni Arquitectònic (PEPPA), el de les zones no urbanitzables, el del Port, que ja es va aprovar inicialment, i un Pla d’Equipaments que està en marxa.
De l’explicació que va fer en Genís Carbó, destacaria la distribució dels espais lliures: zona agrícola de ponent i del rial de la Serp; la zona boscosa, per sobre l’autopista; el corredor verd de la zona de la Torre dels Encantats; les carenes i els rials. També va parlar dels elements supramunicipals que condicionen l’aplicació del Pla: el trasllat de la carretera B-511; la conversió en avinguda urbana de la N-II, i el seu trasllat en paral·lel a l’autopista; la ronda de ponent paral·lela al vial de la zona industrial, i unes altres accions municipals: la ronda de llevant, al rial de les Canalies; la connexió al port; la xarxa de camins a les zones no urbanitzables, i l’eix de vianants i carril bici, als vials més amples.
Per acabar va presentar la classificació del sòl i el sistema d’equipaments. Carbó va dir que la zona urbana més la urbanitzable, es reduïa en 10 hectàrees respecte al Pla del 84, i el resultant era d’un 45% de sòl urbà, un 12% de sòl urbanitzable, i un 43% de sòl no urbanitzable. Dels equipaments va dir que la distribució entre públics i privats havia canviat, passant els públics del 56% al 68% del total, i va destacar que a la part nord hi havia una reserva per equipaments, d’unes dues hectàrees.
L’alcalde, abans d’obrir el torn de paraules, va informar que s’havien suspès, per un any, les llicències d’obres dels punts que podien ser problemàtics degut als canvis respecte al Pla del 84.
El torn de paraules va ser molt poc animat. Hi vaig trobar a faltar preguntes de persones, que eren a la sala, que fins fa poc temps formaven part de l’entitat Arenys Sostenible. Sobretot perquè el motiu que varen donar per la dissolució de l’entitat era el seu desacord amb el POUM aprovat. Ahir, crec, era el lloc i moment per qüestionar el Pla que es presentava, i aprofitar l’aforament per defensar el seu posicionament. Acostuma a ser massa habitual que les reivindicacions es queden en l’anècdota i no s’arriba a fons.
L’alcalde va dir que ara és l’hora de conveniar i en va veure entre el públic. Ahir, per primera vegada, no vaig sentir dir, ni per part del govern ni de l’oposició presents a l’acte, que no era el seu Pla sinó el Pla de tots. M’agradaria escoltar què ha cedit cada formació política, per entendre què hem guanyat o perdut tots plegats. De moment, que tothom que tingui motius per plantejar modificacions, per al bé de tots – no només el propi – presenti al·legacions o conveniï. Dijous ens parlaran del Pla Especial del Port.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

L’alcalde va dir que ara és l’hora de conveniar i en va veure entre el públic. No entenc que vol dir això?
Convenar què? i amb qui?

xfebrer ha dit...

Benvolgut anònim,

Aquesta pregunta seria millor que la respongués alguna persona de les que em llegeixen i que hi entengui. De totes maneres la interpretació que jo vaig fer de les paraules de l'alcalde és que durant aquest temps d'exposició pública, a part de les al·legacions que es puguin presentar a la proposta de POUM, aprovada inicialment en el Ple del mes de desembre, hi ha la possibilitat de negociar amb propietaris, i signar convenis d'acord, per tal que en surti tothom beneficiat: propietaris i municipi, en el benentès que es preserven els principis que s'han tingut en compte a l'hora d'elaborar al Pla.
Dit això, l'alcalde va reconèixer entre el públic a persones amb qui de ben segur caldrà discutir i arribar a un acord.

Repeteixo que si algú ho pot explicar més clar, li ho agrairia.

Xavier

Anònim ha dit...

El moment dels convenis és ara i no abans de l'aprovació. En el pla hi ha per algun sector dues alternatives. Triar una alternativa o altra dependrà de si s'arriba a un acord (conveni) amb els propietaris.