diumenge, 6 d’agost del 2006

Conferència a Can Ramis (Casa Milans)

Divendres el vespre, l’Associació d’Arenyencs Amics per Cuba va organitzar un acte commemoratiu del 150è aniversari de la mort de Josep Xifré. Es tractava d’anar a escoltar una conferència a càrrec de Zenon de Pol, que va titular: “Un tomb per l’Havana”.
Sense voler desmerèixer ningú, l’assistència va ser massiva, un fet que podia despistar poca gent, ja que era l’ocasió perquè els arenyencs poguessin entrar al jardí de Can Ramis (Casa Milans com prefereix el seu actual propietari), després de molts anys de ser tancat.
Zenon de Pol va parlar de Cuba, demostrant el seu amor per aquell país, i de l’Havana en concret. Va detallar cadascun dels palaus, cases senyorials i edificis rellevants de la ciutat, que després, quan fosquejava, vàrem poder veure en un muntatge de powerpoint.
L’acte es va allargar força estona ja que el conferenciant és dels que li agrada parlar i encara més quan es tracta d’un tema que l’apassiona. Va trigar força estona a introduir la persona d’en Xifré, la qual cosa ja feia preveure que no es tractaria d’una conferència breu.
Crec que va ser un encert el marc escollit per aquest acte, que presidien el regidor de Cultura i el senyor Santiago de Sagarra, Milans i de Manglano, propietari de la casa, a qui cal agrair l’oferiment del seu jardí per dur a terme la conferència. Al final, el regidor de Cultura, a nivell particular, va obsequiar als assistents a una copa de cava i coquetes d’Arenys.
No sé si la gent va sortir de l’acte amb més coneixement de l’Havana o d’en Xifré, però em consta que tothom va poder veure complert el seu desig de trepitjar el jardí de Can Ramis, i fer una ullada, darrera els vidres, de l’interior de la casa.
Per a les persones que no són d’Arenys, caldria explicar que l’actual Casa Milans, va ser adquirida pel senyor Santiago de Sagarra, en uns moments que els vilatans temíem per la salvació de l’edifici, que és patrimoni de la vila. Com anècdota, dir-vos que en aquesta casa hi va pernoctar dues nits el Rei Carles IV, la tardor de 1802, i és per aquest motiu que hi ha unes cadenes a la façana que ho testimonien. L’edifici el trobareu a l’entrada d’Arenys, a mà esquerra, si veniu per la carretera nacional. És un bell edifici, amb el que s’havia especulat fer-hi un hotel. (aquell tema obsessiu d’Arenys, del qual us parlava fa pocs dies).