dimarts, 19 de juliol del 2016

Les altes temperatures no causen els incendis

La majoria d'incendis són provocats per imprudències humanes, algunes de les quals cal batejar amb el nom d'actes incívics. Llençar una cigarreta encesa des del cotxe, faci fred o faci calor és un acte que no es pot justificar de cap manera i que cal denunciar sempre i a tot arreu.
Aquests darrers dies estem veient com a casa nostra s'han provocat incendis i alguna de les conclusions ha estat que s'havia llençat una cigarreta encesa des de la finestra d'un cotxe. Com podem catalogar aquest acte? Que ningú hi busqui cap tipus d'excusa, ni distracció ni inconsciència. Si som capaços d'anar pel món hem de saber comportar-nos i no posar en perill ni la vida ni les propietats dels altres.
És trist que des de les institucions públiques es gastin tants diners organitzant campanyes de civisme que no caldria recordar si tots plegats fóssim una mica més persones. No és qüestió de sensibilitat, sinó de sentit comú.
Fa molta ràbia veure cremar un bosc, i encara més quan saps que ha estat degut per una negligència tan estúpida com la de llençar una cigarreta per la finestra. Haurem de vendre cotxes amb les finestres bloquejades perquè els seus ocupants no llencin res?
Les mateixes persones que exigeixen els polítics coherència, reducció de despeses i menys corrupció, són després les que es comporten de manera incívica i provoquen incendis al bosc. És molt fàcil veure els defectes dels altres, però més complicat adonar-se que un mateix no té un comportament adequat.
Les altes temperatures no causen les incendis, sinó que en tot cas hi ajuden.