dimarts, 23 de febrer del 2016

Les propostes de C's per al pacte

M'he llegit les propostes que presenta C's al PSOE per aconseguir un pacte que els permeti, amb el permís de molts altres partits polítics, aconseguir formar govern a Espanya. No he llegit el contingut del document, sinó simplement els titulars i haig de dir que la majoria d'aquestes propostes les trobo bé, fins i tot alguna que han guardat sota la màniga.
La supressió dels aforaments i privilegis judicials per a casos de corrupció la considero una bona proposta i és digne de tenir en compte. El matís dels casos de corrupció és important ja que el polític ha de tenir algun tipus d'empara en la seva tasca de presa de decisions, però mai quan es tracti de corrupció.
La rebaixa de 500.000 a 250.000 signatures per tirar endavant una Iniciativa Legislativa Popular és interessant, tot i que els resultats acostumen a ser molt decebedors. Potser caldria modificar alguna cosa més en la tramitació d'aquestes iniciatives, per evitar que es convertissin en no-res.
La despolitització de la Justícia és bàsica per aconseguir un sistema democràtic de garantia, però veig complicat trobar un sistema que ens garanteixi aquesta despolitització, perquè no només és culpa del sistema d'escollir els membres del Tribunal Constitucional o el Tribunal Suprem, sinó també per la mateixa idiosincràsia dels seus candidats.
La supressió de les diputacions és un tema més discutible. Estic a favor d'una reorganització institucional que tendís a la racionalització de l'estructura actual. La meva idea passa per entendre l'ajuntament com el representant de l'Estat a la població. Amb el funcionament actual, les institucions esdevenen competidores en lloc de col·laboradores. Caldrà veure com es distribuirien les funcions i els recursos entre les administracions resultants.
Quant a limitar a vuit anys el mandat del president del govern, jo apostaria per allargar un any els mandats i limitar a deu anys tots els càrrecs polítics. Cal recordar que hi ha polítics que han estat diputats des del 1979. Això és un escàndol.
I jo hi afegiria la supressió del Senat. Pensar en que esdevingui la cambra de representació territorial és una quimera. És millor que desaparegui i ens quedem amb el Congrés de Diputats.