dimecres, 23 de desembre del 2015

L'acord im_possible PSOE-PP

Diuen que de més verdes en maduren, i per això no podem afirmar mai que tal cosa no passarà, perquè, per estrany que pugui semblar, tal cosa acabi passant. Ho dic perquè el títol de l'escrit pot semblar que no hi ha marge d'error, però tractant-se d'Espanya, no ho tinguem tan clar.
Aquests dies tothom busca exemples europeus d'aliances de partits per governar, uns per justificar que el gran pacte és possible i d'altres per explicar les dificultats que hi hauria tractant-se del nostre país. 
Si bé és cert que aparentment no hi ha grans diferències entre dreta i esquerra a l'Europa actual, i que podríem dir pràcticament el mateix del PP i el PSOE, en el fons hi ha un component ideològic ultradretà en el PP que faria inviable qualsevol possibilitat de pacte.
L'experiència socialista de Zapatero va ser molt decebedora, potser perquè n'esperàvem més després d'uns anys castigats pel govern Aznar, però no seria just posar tothom en el mateix sac. La ultradreta espanyola està dins del PP i hi té un pes molt important. La política d'aquests darrers quatre anys ha estat molt funesta per a les classes populars i també la mitjana, la que realment aguanta el país. 
Seria, al meu entendre, un suïcidi del PSOE voler pactar amb Rajoy el nou govern d'aquests propers quatre anys. No s'entendrien les advertències dels líders socialistes, d'anul·lar totes les lleis que el PP, sol i sense consens, ha anat aprovant, aprofitant la seva majoria absoluta. Quina mena de pacte haurien de signar ara per desfer tot el camí traçat pel PP?
És un pacte impossible, però no hi ha alternativa, si no és anant a les eleccions. El pacte de progrés que es podria signar entre PSOE i Podemos tampoc és possible si ambdós partits mantenen les seves promeses. El PSOE, que viu gràcies a Andalusia, mai accedirà a una reforma de la Constitució de tipus federal, per més que es demanés des del PSC. Andalusia no l'ha entès mai, i només jutja a partir de què li dónes a l'altre que no em dónes a mi, i així no anem enlloc. És allò d'una merda punxada en un pal.
Però com que estem parlant d'Espanya, tampoc farien grans escarafalls si finalment pactessin els dos grans partits de l'Estat, només per evitar que la perifèria no hi tingui cap paper a jugar.