dimecres, 29 d’abril del 2015

Les baralles entre CDC i UDC no són només locals

Les picabaralles que hem pogut observar en diferents municipis catalans entre Convergència Democràtica i Unió Democràtica són un reflex del que està passant entre les dues formacions federades a nivell nacional. No és res de nou, encara que periòdicament té alts i baixos. En aquests moments ens trobem a la part alta i, per alguns, a prop del desenllaç irreversible.
Es tracta d'una crisi entre partits o bé de lideratges? Si Jordi Pujol hagués optat per Duran i Lleida com a successor dins de CIU, estaria passant el mateix? Són les ànsies de poder de Duran les causants d'aquest enfrontament?
Per què Duran ha creat Construïm? És un possible refugi per quan es descompongui Unió? Com serà la reacció de la gent d'Unió quan s'hagin de pronunciar sobre la independència? Actuaran de la mateixa manera, en bloc? Serà Construïm l'alternativa unionista de Duran i els seu afins?
Podem especular sobre el futur de CIU i de cadascun dels dos partits federats i ens podem equivocar molt, perquè en política hi ha poca racionalitat i moltes sorpreses. Malauradament encara hi ha massa polítics que busquen aprofitaments particulars abans que servir els ciutadans. Això fa que s'especuli molt i es fabriquin moltes històries per no caure en desgràcia.
A Arenys de Mar no només hi ha enfrontaments entre CDC i UDC, sinó que també dintre de cada partit tenen els seus problemes de convivència. Dues candidatures encapçalades per dos militants d'UDC amb membres de CDC a cada llista, són un exemple de l'esbojarrada situació política d'aquests dies. Què passarà?
Paral·lelament hem llegit que l'esquerra social s'està intentant reinventar. Una vegada el PSC ha vist sortir els socialistes més sobiranistes, aquests estant treballant la complicitat amb ERC i una part d'ICV, per aconseguir reforçar l'alternativa a un govern no progressista de CIU. El trajecte serà llarg, però pot ser que estiguem en la bona direcció. Entretant, tot fa pensar que l'efecte Podemos tindrà un recorregut curt. La base és força inconsistent i això en política es paga.