dissabte, 25 d’abril del 2015

Els ajuntaments esperen nou govern i nou finançament

En les diferents eleccions d'enguany hem de demanar als nous partits polítics un canvi en el tracte a l'administració local, ni el PP ni el PSOE, quan han tingut l'oportunitat, no han fet res per millorar el finançament dels ajuntaments. Més aviat, si algun canvi s'ha produït ha estat de restricció. El mal tracte no ha vingut només des de Madrid, sinó que els governs de la Generalitat tampoc hi han ajudat.
Recordo haver escrit en alguna ocasió que amb el tripartit a la Generalitat, amb la seva experiència municipal, podia esperar-se algun canvi, però no va ser així. Ara C's o Podemos poden ser protagonistes, i impulsors d'aquest canvi que des dels ajuntaments es reclama.
Podem estar parlant d'eleccions municipals com a primàries de les plebiscitàries, però el que interessa és poder conformar governs municipals forts que siguin capaços de pressionar les institucions supramunicipals perquè els millorin les condicions amb què han de fer front els problemes de cada dia.
Perquè la proximitat a les persones no és poca cosa. Són els regidors i els alcaldes, i el Ple municipal, els que detecten els problemes que preocupen la població i són el principal objectiu de la seva gestió. La política municipal no és una política de manual perfecte, perquè cada dia hi ha una variant a tenir en compte. Tot allò que es planifica pot variar d'un dia per l'altre. El polític que només ha actuat en un Parlament o Congrés de Diputats no pot imaginar-se què representa exercir la política municipal. 
En els ajuntaments es pica molta pedra i per això no és just que estiguin tan mal finançats. La Llei  de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) pretén endreçar els ajuntaments i evitar un mal ús dels recursos, però d'entrada ja no s'està complint, perquè podem discutir qui ha de tenir la competència de cadascuna de les polítiques i àmbits de treball, però el que no es pot discutir és el just finançament per desenvolupar les competències pròpies i les delegades.
Demano als partits polítics que no tenen experiència de govern municipal, que estudiïn a fons la situació dels ajuntaments, les possibilitats d'actuar-hi, i es preparin per lluitar per millorar-ne el seu finançament.