dijous, 30 d’abril del 2015

El moviment Podemos pot haver assolit ja el seu sostre

La sortida de Juan Carlos Monedero de la direcció de Podemos és una primera bufetada al projecte que ens varen vendre que ho havia de resoldre tot. Ens ho posaven molt fàcil: es tractava de fer fora tothom i posar-s'hi ells, perquè ells no eren casta. Ara, però, Monedero diu que Podemos s'està convertint en casta, està fent el mateix que criticaven dels altres.
Rivera diu que Podemos estan nerviosos perquè les enquestes estan canviant i ja no els donen els bons resultats del començament. Varen sortir massa aviat?
En un post, ja fa uns mesos, deia que era una bona idea no deixar presentar a les municipals la marca Podemos, perquè tothom s'hi apuntaria, sense cap garantia de qualitat. Això està passant, encara que amb noms més o menys diferents, però tots busquen l'efecte Podemos a les Europees.
Si poséssim de costat les diferents candidatures a l'entorn de Podemos als diferents municipis catalans, segur que hi trobaríem grans diferències, però em temo que amb un fet comú, gairebé en totes elles: desconeixement de la realitat municipal i promeses irrealitzables.
Penso que els municipis on la llista de Podemos, s'anomeni com es vulgui, obtingui suficient suport per governar, tindran greus problemes de gestió i a curt termini estaran aplicant les mateixes eines que els governs actuals, però amb menys experiència i capacitat de gestió.
Es coneix la lletra de la LRSAL? Es té suficient coneixement de la insuficiència financera de l'administració local? A mesura que s'acosti la data de les eleccions municipals escoltarem moltes promeses sense cap base econòmica realista. És cert que es pot canviar la manera com es gestionen molts ajuntaments sense necessitat de millorar el finançament, però llavors hi ha uns límits que ningú accepta, sobretot qui juga amb discursos populistes.
Monedero ha marxat perquè no veu bé el camí que segueix Podemos, però no oblidem els seus problemes de coherència personal i política. Pablo Iglésias li ha acceptat la dimissió. Serà tot plegat una excusa per treure del mig un líder qüestionat des del principi?