diumenge, 2 de novembre del 2014

Quins magistrats col·locarà Podemos al Tribunal Constitucional?

Partint de la base que a Espanya el Tribunal Constitucional està totalment polititzat, el que interessa saber és qui col·loca a qui. El PSOE, per cert, no s'ho va muntar gaire bé, i el PP li haurà ensenyat com es fa per si en alguna ocasió recupera el poder polític a Espanya. Entretant, però, i veient què diuen les enquestes, hem de pensar en què farà Podemos si arriba a tenir tant poder. A qui col·locarà en el Tribunal Constitucional?
Si partíssim de la base de com creiem que haurien d'anar les coses, estaríem parlant del poder executiu i el legislatiu, i donaríem per fet que el judicial té els seus canals independents dels altres dos poders. L'experiència és un grau i nosaltres ja estem escaldats des de fa temps.
Llegia avui un comentari sobre aquesta dependència, on deia que només en les dictadures el poder executiu controla el judicial, és a dir, que tot els poders estan sota la mateixa mà. I què passa a Espanya? Tenim un Tribunal Constitucional que mana més que ningú. Dotze persones poden més que tot un Parlament o un Congrés de diputats. Però a més, aquestes persones diuen i sentencien allò que el partit en el govern els dicta. Aquesta és la democràcia espanyola.
Per tot això, si Podemos arriba a guanyar i no canvia el xip, em fa por què pot arribar a passar amb el Tribunal Constitucional. De moment són poc de fiar. Diuen que són molt democràtics, però blinden el poder del seu líder i deixen en no-res els cercles perifèrics. 
He llegit que el representant d'Arenys de Mar ha parlat durant l'Assemblea de Podem a Rubí. Haurem de seguir-los de prop per veure en què ens podem beneficiar a nivell de poble. En el nostre ajuntament hi ha representades set forces polítiques, tres de les quals conformen el govern. Podríem pensar que no hi ha possibilitat de més dispersió del vot, però sembla ser que sí. Desconec si C's encara són vius a la vila, però amb ells podríem arribar a tenir nou forces polítiques. Tot això és bo?
El mes de maig a casa nostra pujarà ERC per l'efecte Junqueras, baixaran el PSC i ICV, com a tot arreu, i podem arribar a veure asseguts en el Ple algun representant de Podem, que al marge dels possibles mèrits dels candidats, el que funcionarà serà la marca, el senyor Pablo Iglesias. De totes maneres falta més de mig any i a Catalunya poden passar moltes coses, algunes de les quals segur que condicionaran el futur del nostre país, que espero sigui a fi de bé.