divendres, 13 de desembre del 2013

Raimon i Espriu al Monumental de Mataró

Mentre tothom parla de la pregunta de la consulta que està prevista fer el 9 de novembre de l'any vinent, i el govern de Madrid continua tancant-se al diàleg, recentralitzant competències i reduint la transparència, jo ho aprofito per anar a escoltar Raimon com canta Espriu, en el centenari del seu naixement.
És evident que no estaré desconnectat de la realitat del nostre país, perquè Raimon i Espriu són testimonis de la voluntat dels catalans de ser considerats com a Estat. Madrid sembla ser que es tanca al diàleg i nega qualsevol possibilitat a fer les coses legalment. El que més greu em sap és que PSC i PSOE no treballin plegats i no es desmarquin de PP i C's. No podem posar-los al mateix sac, perquè ens equivocaríem.
Avui no he pogut llegir la premsa, però crec que Rubalcaba va declarar que coincidia amb Rajoy, i això em dol. El PSOE hauria de lluitar per convèncer el PP que hi ha solucions per a l'encaix de Catalunya i Espanya, sense arribar al trencament, però això vol diàleg i, malgrat el que diguin uns i altres, Rajoy i els seu govern no volen dialogar. No només en aquest tema han negat el diàleg. També a l'hora de tirar endavant lleis restrictives de drets i anacròniques. El seu únic argument és la majoria absoluta de què disposen al Congrés i al Senat. Amb aquest únic argument no hi ha diàleg possible.
Me'n vaig a escoltar Raimon. Després us ho explico.
El Monumental era ple i les millors expectatives s'han complert. Raimon, que s'ha excusat pel seu refredat, ens ha ofert una gran interpretació, amb un començament que ha provocat una certa alarma, però a mesura que avançava el concert hem comprovat que conserva el caràcter de la veu, potser amb alguns problemes en les notes aguantades.
Hem recordat vells temps, amb un final de la primera part apoteòsic que despertava enyorança, però també certa angúnia, en pensar que en segons quins aspectes, la vida no ha canviat tant i que podem tornar a haver de demanar allò que reclamàvem en temps del dictador. Ha estat un encert assistir-hi. Ens ho hem passat molt bé.