dimarts, 28 de maig del 2013

Comencem per democratitzar els partits

Navegant per Internet he arribat a una adreça electrònica on es demana la signatura per una campanya per la democratització dels partits polítics. És una iniciativa legislativa popular ILP, que requereix mig milió de signatures, que es presentaran al Congrés de Diputats a Madrid. 

Al marge de quin sigui el futur del meu país, penso que és bo col·laborar amb iniciatives com aquesta, perquè van directes a l'arrel del problema en què es troba la nostra societat occidental. Hi he votat a favor, i convido a fer-ho a tothom qui pensi que els partits polítics, com a base del sistema democràtic actual, necessiten una reforma a fons.

Ho he dit en més d'una ocasió en aquest mateix bloc, que els partits polítics han derivat en uns grups de fidels seguidors d'una classe dirigent, on l'únic mèrit per aspirar a alguna cosa és la de ser submisos amb els de dalt i anar pujant a costa dels altres. No es tracta de ser el més intel·ligent i capacitat, sinó el més espavilat de guanyar la partida a la resta.
La transparència, que també reclamem per a les institucions, es fa necessària en els partits polítics. El finançament dels partits, que estem reclamant un llei que la reguli, des de l'inici de la democràcia, no n'hem estat capaços.
Si hem pogut regularitzar el funcionament d'associacions, fundacions... per què no s'ha intentat amb els partits polítics, sobretot tenint en compte la importància que tenen pel seu joc en el sistema polític? Sóc molt conscient de l'efectivitat de les ILP, però també penso que hem d'utilitzar totes les eines que deixen a la ciutadania per lluitar per una societat millor, i per això no hi renuncio, si més no per demostrar als polítics en actiu, que la societat també compta i que un ciutadà o ciutadana és més que un simple vot.