dissabte, 11 de maig del 2013

Només és notícia allò que interessa

La manipulació de la informació té molts graus i moltes maneres. En aquesta societat mediàtica en què a l'instant et pots assabentar del que passa a l'altra punta del món, vivim informats només d'allò que es vol informar i només és notícia allò de què s'informa. El que està passant avui al centre del continent africà amb prou feines és notícia, però les persones estan morint com abans, quan ho deien els diaris.
Aquesta situació és molt perillosa perquè ens hem cregut allò del dret a la informació, sense caure en què ho sabrem si es vol que se sàpiga, i ens quedarem tan amples llegint només allò que publiquen els diaris.
Aquesta confusió és la que ens porta a beneir el que hauria de ser criticable. Escollim uns canals informatius massa a la lleugera i som poc crítics i exigents. Amb aquesta actitud tenim les de perdre ja que fàcilment ens condicionen fins i tot la nostra manera de pensar. Critiquem allò que ens diuen que s'ha de criticar i acceptem per bo allò que els nostres informants aplaudeixen.
Tot això, portat a l'extrem, explicaria el per què de l'odi que es genera a Espanya vers els catalans, després de veure el documental de Telemadrid, per posar només un exemple. Estic igualment d'acord amb Sergi Pàmies, en el seu article de La Vanguardia d'aquest dissabte, i no em sembla que documentals com l'Hola Europa!, siguin la millor manera d'ajudar-nos en el litigi que tenim per assolir la plena sobirania. Com en totes les coses, cal tenir en compte totes les opinions, sobretot si són argumentades, encara que no ens agradin. Estic convençut que és més efectiu veure un reportatge on hi ha discrepàncies, que no pas un altre on tothom està d'acord en una mateixa línia argumental.
La societat avança però cada vegada som més mesells, ens ho creiem tot, o passem de tot, sense argumentar-ho, ni fer les nostres reflexions. Actuant d'aquesta manera probablement tindrem molta informació, però tan sols de tot allò que ens vulguin explicar. El nostre univers serà molt reduït i el nostre discurs molt pobre.