dimecres, 13 de març del 2013

Habemus Papam

Tenim Papa, però no sabem qui és. Suposo que mentre escric aquest post es coneixerà el nom del nou Papa, que hauria de fer neteja al Vaticà, però que segons qui hagi estat escollit, es quedar en no-res. Avui escoltava la ràdio i un tertulià deia que segurament seria Papa un espanyol, perquè d'aquesta manera s'asseguraven que no dimitiria.
Ho deia ahir, parlant de política. Al nostre país no es dimiteix, sinó que els polítics que s'equivoquen els feliciten i li fan homenatges. També parlaven del poc nivell democràtic de la institució. Una institució que deixa en segon lloc la dona, amb funcions de segon ordre, d'ajuda i servitud als homes, que en són els veritables protagonistes. Una institució que només voten la seva màxima autoritat, uns quants cardenals, nomenats pel Papa.
Doncs ja sabem qui és. Ahir en parlava el diari ARA i comentaven que en l'anterior Conclave ja va rebre molts vots i que amb llàgrimes als ulls demanava que no el votessin més. Es tracta d'un jesuïta arquebisbe de Buenos Aires, monsenyor Jorge Mario Bergoglio, i que es farà dir Francesc.
El diari el titllava de progressista. L'únic papable que rebia aquest adjectiu, ja que la resta són considerats, com a molt conservadors. Veurem què hi podrà fer. Tindrà en compte el moviment de la Teologia de l'Alliberament, molt estesa per Llatinoamèrica? La combatrà com han fet els seus antecessors?
Com a mínim ha estat una sorpresa per a molts. No era dels que més sonaven, i probablement a més d'un l'haurà disgustat. I a la Cúria romana? què en diran? farà la neteja que alguns desitgen? mantindrà les prebendes?
Demà la premsa n'anirà plena, i coneixerem tot el seu historial. A partir d'aquí s'escriuran moltes especulacions, però... s'actua igual des d'Argentina que des del Vaticà, rodejat per tot un reguitzell de cardenals, bisbes, capellans... que potser tenen molt a amagar? ho sabrem.