diumenge, 30 de gener del 2011

L'actualitat del món a l'instant

Internet i les TIC ens acosten l'actualitat al mateix moment que està succeint, encara que sigui a l'altra part del planeta. El que està passant a Egipte, a la plaça Tahrir és viscut per tots els internautes del món, sense que cap detall es pugui perdre. La notícia és efímera, és cosa de segons, el que es triga a twittejar.
Per sisè dia multitud d'egipcis es manifesten als carrers de les principals ciutats del país, per demanar al president Mubàrak que deixi la presidència i hi pugui haver eleccions democràtiques. Aquesta tarda, el líder de l'oposició Mohamed El Baradei, ha presidit la manifestació a la plaça Tahrir d'El Caire, i ha parlat a les persones que hi estaven concentrades. Tot això es pot seguir gràcies a la televisió Al-Jazeera, ubicada a la ciutat de Doha, a Qatar.
Hi ha qui especula que els islamistes estan al darrere de tots aquest moviments trencadors, per aconseguir arribar al poder. Tunísia i Egipte han tingut aparcats els partits islamistes, i han estat països col·laboradors dels EUA i l'Europa occidental. És per això que Occident es mostra molt cautelós i juga a veure-les venir, per por de perdre la col·laboració dels països de la zona, en la seva lluita contra l'Iran.
He llegit, no sé si s'ha confirmat, que Israel hauria enviat material antidisturbis, per ser emprats per l'exèrcit egipci contra els manifestants. Israel també està intranquil tot veient com el seu principal amic àrab té problemes a casa seva, i com es poden canviar la truita en funció de qui arribi a controlar la situació.
Els fets de Tunísia i Egipte ens ensenyen que el poble unit clama justícia i ningú pot aturar-ho amb enganys i repressió. Malauradament no sempre s'aconsegueix fàcilment, i per això els anys de dictadures, que al final desapareixen, però les persones que hi han deixat la vida, ningú els la retorna. A Egipte, segons les darreres notícies, estaríem parlant de 150 morts. No és cap insignificança i d'aquí el valor de l'actitud dels manifestants i l'exigència que hem de manifestar perquè es trobi una solució al problema. Una solució per als egipcis que s'ho estan passant malament.