dijous, 5 de novembre del 2009

Ser responsables

Com ho podem fer per recuperar els valors que ens fan més persona, més sociables, més justos amb els altres?
Avui, al Consell Escolar Municipal ha sortit, d'esquitllada, els actes vandàlics de la nit de Halloween. Què podem fer per evitar que nois i noies de 12, 13 o 15 anys surtin al carrer per fer pintades, cremar contenidors, trencar mobiliari urbà...? Què podem fer i qui ho ha de fer? És responsabilitat de l'Ajuntament, perquè no col·loca més policia al carrer, per espantar els brètols? o potser la responsabilitat és dels pares que deixen que els seus fills es comportin d'aquesta manera? Han perdut l'autoritat? o potser han deixat d'educar-los?
No se'ns recriminava l'actitud de l'Ajuntament, però jo em preguntava com hi podíem col·laborar per trobar solucions. Organitzar actes paral·lels i engrescadors perquè els nois i noies es decantin per allò que no destrueix simplement, però... quant temps ho podrem anar fent? quantes vegades haurem d'inventar alternatives per entretenir els brètols en potència?
Els mestres i professores es queixen del comportament dels alumnes, de com arriben a l'escola i de com han de substituir els seus pares que han abdicat, han renunciat a educar-los.
No és un pensament carca; no penso que ho sigui, sinó és una visió un xic desanimada en busca i captura de solucions per recuperar el saber fer i el saber ser en societat. No es tracta de recuperar models antics, sinó d'actuar amb els nous models, però amb serietat i compromís, i sobretot responsabilitat.