dimecres, 4 de novembre del 2009

Rigor i professionalitat

Una vegada més, una mala pràctica periodística distorsiona la veritat i crea alarma social. És evident que cadascú s'ha de posar al seu lloc i procurar fer bé la seva feina, però això no treu que puguem fer crítica quan de manera reiterativa es practica un periodisme sensacionalista buscant la venda dels diaris, al marge de la serietat del contingut.
L'edició d'El Punt d'aquest dimecres informava d'Arenys de Mar en el context del "cas Pretòria", i al meu entendre, si llegies el text, ho feia de manera molt explicativa i entenedora. El problema estava en què els titulars donaven a entendre uns fets que no coincidien amb el contingut de la notícia, que a més venia il·lustrada per unes fotografies de "protagonistes", un dels quals no hi tenia res a veure, l'exalcalde, i que, per tant, se'l relacionava, no sé si malèvolament, però com a mínim de manera irresponsable.
Si bé els polítics haurien de fer un acte de contrició i treballar per una gestió més transparent, el món periodístic hauria de revisar els criteris emprats en l'exercici de la seva professió. No es pot empastifar tothom, sense cap escrúpol, sota l'excusa d'informar. De la mateixa manera que tots convindrem que hi ha polítics i polítics, també haurem de convenir que hi ha periodistes i periodistes. Necessitem rigor i professionalitat, sense els quals la nostra societat no té futur.