dimecres, 11 de novembre del 2009

La nova llei electoral

Sembla ser que darrerament els grans partits catalans es proposen parlar seriosament de la nova llei electoral. No vull pecar d'optimisme perquè fa trenta anys que s'havia d'haver fet i ara, amb el nou Estatut vigent, cal l'aprovació de dues terceres parts dels parlamentaris, és a dir, cal que com a mínim hi estiguin a favor els parlamentaris de CIU i del PSC.
Quan a Ciutadans pel Canvi ens proposàvem promoure la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) favorable a la tramitació al Parlament de Catalunya de la nova llei electoral catalana, no tenia clar que poguéssim arribar molt lluny, no pas per la idoneïtat o no de la proposta, sinó per l'actitud dels partits majoritaris al Parlament. Amb les declaracions de Montilla i Mas, i amb les oportunes reserves, podria ser que el Parlament fes un pas endavant i abordés el tema.
La campanya de la ILP ha assolit, amb escreix, el nombre de 50.000 signatures, que és el mínim necessari perquè la ILP es pugui presentar al Parlament. La possibilitat que no fos admesa a tràmit, quedaria una mica esvaïda tenint en compte el que hem sentit a dir al President de la Generalitat i el principal cap de l'oposició.
CpC no es va inventar res, sinó que va aprofitar el treball encarregat pel Parlament a un grup d'experts en representació dels partits presents al Parlament, i que havia quedat en un calaix, per fer-hi algun retoc, i dir en veu ben alta que la llei era una assignatura pendent que calia aprovar.
M'agradaria pensar que la llei es podrà debatre i consensuar perquè els diferents partits prioritzaran el bé públic per davant del seu interès partidista. Voldria creure que els partits catalans són sincers quan diuen que volen aprovar una llei electoral d'acord amb la singularitat de la nostra nació, i que no hi volen buscar beneficis electorals.
Quant a llistes obertes o tancades, estic d'acord amb la proposta que presentàvem la gent de CpC, és a dir, llistes blocades. Què vol dir? doncs que l'elector, una vegada escollit un partit, pugui seleccionar les persones que prefereix de la llista. Aquesta fórmula garanteix el sistema de partits polítics, i al mateix temps sacseja la confecció ordenada de les llistes, en benefici de les persones i la seva manera de ser i capacitat política.
Veurem en què acaba tot això, però si no volen aportar un altre desencís entre la ciutadania, caldria que s'ho agafessin seriosament i treballessin per aconseguir la llei electoral catalana.