divendres, 6 d’abril del 2007

Responsabilitat política i revocació automàtica

Cada vegada hi ha més gent interessada en el compromís polític dels nostres electes, perquè l’acte de votar deixi de ser un pur ritual i es converteixi veritablement en un compromís entre el que vota i l’elegit.
La nostra societat té molt assumit el tema dels contractes, ja siguin laborals, de propietat, de matrimoni, del lleure... i en canvi, quan parlem d’eleccions no ens adonem que estem delegant unes persones perquè actuïn a nom nostre, però a canvi de què? De renovar-los el vot al cap de quatre anys?
Existeix una iniciativa, encara poc estesa a Catalunya, que s’anomena “Iniciativa per la responsabilitat política”, que relaciona votants amb elegibles, on aquests es comprometen amb els seus votants a respectar dos principis, i els electors es comprometen a votar els partits o polítics que s’hi comprometin.
Es tracta de dues propostes ben clares. En primer lloc el polític ha d’incorporar en el seu programa un conjunt de propostes socialment avançades i responsables que, per anar bé, han de ser proposades de manera participada per la ciutadania. El segon compromís és el de la revocació automàtica, si el govern o el candidat que s’hi ha compromès, no compleix amb les propostes. S’entén per revocació automàtica, sortir del govern, si es tracta d’un candidat o convocar noves eleccions, si és el partit sencer qui s’hi havia compromès.
Us convido a llegir més extensament tota la iniciativa, perquè no quedi, amb el meu escrit, en una simple anècdota. És cert que tot es pot matisar, i els mateixos impulsors i seguidors del projecte ho expliquen al seu web. S'hi estigui d’acord o no, el cas és que es tracta de millorar el compromís polític de qui es presenta, però també de qui el vota. Només amb una implicació responsable de tots, podrem millorar el nostre sistema polític. Aquest és l’únic camí que podem seguir a consciència.