dimarts, 10 de maig del 2016

Xavier Amor candidat al Congrés de Diputats

No se si els números quadren, però la proposta de Podemos al PSOE per anar junts a les llistes del Senat no és cap disbarat, encara que pugui no tenir cap sentit. Entenc que si ho proposa Podemos és perquè ha calculat que anant junts evitarien la majoria absoluta del PP al Senat.
El sistema electoral espanyol fa que els resultats electorals del Senat tinguin un component bipartidista amb moltes probabilitats de que un dels dos partits aconsegueixi la majoria absoluta. Si amb l'aparició de C's i Podemos, s'aconsegueix un repartiment d'escons del Congrés de Diputats, entre els quatre grans partits polítics, això no passa en el Senat. La distribució de senadors per províncies fa que el component territorial pesi més que el poblacional (si dic algun disbarat que algú que em corregeixi, sisplau).
La idea de Podemos d'evitar una nova majoria absoluta del PP en el Senat, té lògica si es vol reformar la Constitució. El PSOE ja ha dit que no. Potser volen modificar la Constitució, però no a canvi de presentar-se en coalició amb el seu principal adversari a l'esquerra. Des d'ara, Podemos ja és anomenat com a partit comunista, per part del PP, pel fet d'haver pactar un acord per anar junts a les llistes del Congrés. Imagineu-vos què li dirien al PSOE si pactés concórrer amb IU i Podemos.
Per cert. He llegit que l'alcalde de Pineda anirà a les llistes del PSC al Congrés. Penso que és un molt bon polític socialista a Catalunya, que s'estima la terra i és estimat pels seus conciutadans.