dijous, 12 de juny del 2014

Em preocupa el Bareu, em preocupa Arenys

He llegit que uns quants veïns del Bareu es mostren preocupats per les obres de canalització del rial. Jo els entenc, per la història que arrosseguen aquestes obres i per la importància de fer-les bé. Sembla ser que el projecte no té res a veure amb els anteriors i tampoc no preveu engolir tota l'aigua. 
Em preocupa perquè no seria la primera vegada que es redactaria un projecte sense les suficients garanties. Tothom estarà d'acord que la canalització del Bareu és una necessitat i una urgència, i ja fa massa temps, anys, que se'n parla i tot està aturat. No es pot anar, però de pressa i cometre errors que després es paguen. 
A tot això cal afegir-hi l'experiència que tenim a Arenys amb l'obra pública. La canalització de la Riera, la urbanització dels carrers Andreu Guri i de l'Església... No sé si podem dir que no estem de sort o bé que es preparen malament els plecs tècnics, i que no es fa un bon seguiment des dels serveis tècnics municipals.
No sé si els grups municipals han pogut consultar el projecte. Recordo que en el mandat passat hi havia més transparència, i es donava informació a la ciutadania de les obres a construir. Aquest costum s'ha estroncat, tot i la participació del PSC en el govern municipal. Ho hem vist en diferents ocasions, alguna de les quals ja he comentat en aquest espai.
No m'agrada la manera d'actuar d'algunes regidories i la participació no es pot limitar en el procés per a decidir una part del pressupost d'inversions, que precisament avui celebraven una primera reunió, sinó que s'ha de generalitzar en tota l'actuació municipal, sobretot quan els efectes repercuteixen directament als veïns.
Llegint que a Barcelona es vol impulsar un moviment d'esquerres al marge dels partits tradicionals, potser a Arenys convindria fer alguna cosa semblant i trencar la rutina en què s'ha caigut, incapaços de moure res. Continuem tenint els mateixos problemes de quinze anys enrere, agreujats per la crisi financera. Quants anys fa que parlem de revitalitzar el mercat municipal? i de dinamitzar el comerç? o bé dels vivers d'empreses? 
Per què han de passar tants anys per solucionar problemes que arrosseguem de fa tant temps? Què s'ha fet durant tot aquest mandat? No hi ha ni capacitat per adjudicar el servei de recollida de la brossa. I no és per manca de diners! com es troba la xarxa de clavegueram? no s'hi havia estat treballant?