dimecres, 6 de novembre del 2013

Avui Canal 9 i demà Telemadrid?

La notícia estrella d'avui és, a casa nostra, el tancament de Canal 9, que va fer públic ahir el president Fabra, després que es conegués que el Tribunal Superior de Justícia havia tirat per terra l'expedient de regulació d'ocupació que deixava al carrer a gairebé  mil treballadors. El govern valencià va dir... com que no ens deixen acomiadar mil treballadors, els hi enviarem a tots.
S'ha escrit molt en vint-i-quatre hores, i s'ha escrit de tot. S'ha criticat molt la decisió del govern valencià per les repercussions que té. No deixa de ser una bufetada a la llengua i cultura valenciana, que no és la del president ni el seu govern. Ha estat una bona excusa la decisió del Tribunal?
També hem pogut llegir crítiques a la direcció i treballadors de la Radiotelevisió Valenciana, a qui acusen de moure's quan els tanquen l'emissora, però que fins ara han anat fent el joc al PP, contra els interessos dels qui ara els demanen suport.
La informació que ens ha arribat a Catalunya no ens feia caure simpàtic el Canal 9, però s'ha de reconèixer que els ulls que ho jutjaven no eren massa objectius. Aquí sempre hem mirat el País Valencià amb ulls de Països Catalans, totalment en contra del postulat del PP. És per això que qui ho ha de jutjar són els teleespectadors valencians i valorar què s'ha fet malament i quina part de culpa té cadascú, o si només es tracta d'una jugada del partit en el govern per arraconar tot allò que faci olor a catalanisme i fins i tot valencianisme.
Coincideixo amb alguns comentaristes que lamenten el tancament perquè perdrà protagonisme la notícia de proximitat. Les emissores generalistes i privades acostumen a perdre's en els programes globalitzats, amb poc arrelament en el territori. És una llàstima i, al meu entendre, un error més del PP.