divendres, 22 de juny del 2012

Com quedem. Serveix o no el Tribunal Suprem?

Aquesta tarda-nit estic pendent del temporal de New York. A l'Ignasi l'ha afectat i li han endarrerit tres hores més el vol a Seattle. No haurà passat el calvari de l'any passat, però tampoc ho haurà tingut fàcil. Anant bé arribarà a destí vint-i-quatre hores després d'haver sortit de Barcelona. Sense dormir.
Entre notícia i avís d'endarreriment de la sortida del vol he pogut contemplar la llàstima que fa la presidenta madrilenya, la representant de l'ala més dretana del PP. Jo m'atreviria a dir, l'ala predemocràtica del partit.
Tots recordem com ens varen criticar perquè no estàvem d'acord amb la sentència del Tribunal Constitucional, sobre el nou Estatut d'Autonomia. Ens criticaven que polititzàvem el Poder Judicial. Precisament avui n'hi parlava a l'Ignasi, de camí a l'aeroport. Hem posat en dubte la independència dels tres poders. Han donat suficients motius per dubtar-ne. 
Els partits espanyols ens varen donar lliçó d'acceptar la decisió de l'alt Tribunal. Havíem d'acceptar que l'opinió de 12 persones estava per sobre de la voluntat de tot un poble que havia referendat l'Estatut aprovat pel Congrés de Diputats espanyol, que ja no era el que volia el Parlament de Catalunya.
Ara, el PP més ranci, inclòs el ministre de Justícia, no està d'acord amb la sentència, però no només això, sinó que Esperanza Aguirre ataca els magistrats, els acusa de polititzats i proposa la desaparició del Tribunal. Ja no veu bé la seva existència. I tot això perquè no volen sentir ni a parlar de partits nacionalistes, que per a ells són terroristes. 
El seu estat de dret no és el mateix que el nostre. El seu és totalment antidemocràtic. Ho varen demostrar amb l'aprovació de la llei de partits, i ara, que se'ls ha obert una escletxa, no saben què fer per privar de llibertat d'expressió aquells que no pensen igual.
El PP ho està fent tan malament, que el seu afebliment pot acabar convertint-los en inofensius. La possibilitat de trepitjar tothom, gràcies a la majoria absoluta, pot quedar en no res, pel seu extremisme i la seva intransigència.
Podem coincidir amb Esperanza Aguirre que el Tribunal Constitucional està polititzat, però qui ho ha fet han estat els partits polítics majoritaris a Espanya. Podem anar de bracet, però sempre, no només ara contra la decisió sobre la legalitat del partit nacionalista que tan els espanta, sinó també en el moment de sentenciar l'Estatut. Si no és així és que juguem brut i no podem justificar-ho de cap manera. No anem bé!