dissabte, 10 de març del 2012

L'ANC, un moviment polític sense partits

És possible crear un moviment polític i social sense partits polítics? ens ho deixaran fer? tindrem prou força per prescindir-ne?
Des que els partits polítics varen legalitzar-se i els seus militants sortiren de les associacions de veïns, s'ha mantingut una certa tensió per veure qui conservava el protagonisme. Molts líders veïnals varen trobar en els partits polítics la plataforma per fer carrera política, però... també per defensar les seves reivindicacions? La impressió que he tingut des del primer dia és que l'actitud d'aquests líders veïnals, una vegada constituïts els partits polítics, va canviar. Es va passar de reivindicar a voler manar, sense que pretengui treure'ls cap tipus de legitimitat.
Avui, en la constitució de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), es posava èmfasi en els representants polítics  que hi eren presents, i em preguntava si calia referenciar-ho. No creieu que hi pot haver socialistes o populars que, personalment, estiguin a favor de l'Assemblea? doncs deixem de parlar de partits polítics.
Si els primers polítics, sortits, tal com deia més amunt, de les associacions veïnals, varen començar a posar en dubte el paper d'aquestes, què pot passar amb l'Assemblea si es manté el compromís de no jugar a la política de partits?
Fixeu-vos en qualsevol ajuntament que tingui creats consells municipals de participació. Observareu que en aquests òrgans de participació hi formen part representants dels partits polítics. No creieu que el paper que hi fan als consells, és sobrer? Els partits polítics o grups municipals tenen el Ple on debatre el seu posicionament sobre qualsevol iniciativa governamental. Per què han de lluir protagonisme en els consells participatius, única plataforma a disposició de veïns i veïnes?
Els membres de SI seran capaços de cedir protagonisme a l'ANC en el seu camí a la independència? i ERC, que només es pot salvar si lidera la via independentista, permetrà que sigui l'ANC qui ho faci? Com justificaran les seves dietes? Ja sé que els partits polítics i l'ANC poden ser compatibles i complementaris, però... ho seran? no grinyolarà?
Voldria equivocar-me, però el model d'Assemblea de Catalunya avui no funcionaria, i la nova Assemblea tindrà molt complicat mantenir-se al marge dels partits polítics en un sistema en què tot es basa en aquests.