diumenge, 31 de maig del 2009

Vot útil

Em demanaven pel vot útil, una pregunta que es fa sovint i que té els seus defensors (els simpatitzants dels grans partits) i els detractors (els votants dels partits polítics petits), però... existeix el vot útil o bé és una fal·làcia?
Els partits de casa els tenim més o menys apamats, fins i tot les aliances que podran fer després de les eleccions, amb els resultats a les mans i la gama combinatòria possible. Potser quan parlem d'Europa se'ns escapa una mica, com a mínim els que no hi tenim la mà trencada i desconeixem el que passa més enllà de les fronteres.
Sabem, tots els electors, amb qui s'ajuntarà el senyor Junqueras, o el senyor Tremosa? Sabem, això sí, amb qui anirà la senyora Badia i també el senyor Vidal Quadras. Com anècdota, recordem que el PNB va ser expulsat de la Internacional Demòcrata Cristiana, a instàncies del Partit Popular Espanyol, tot hi haver estat un dels fundadors. El PNB, com UDC, formava part del Partit Popular Europeu, al costat del Partit Popular Espanyol.
És important, doncs, abans d'anar a votar, conèixer amb qui treballaran junts els nostres candidats, per intuir el paper que tindran dins el Parlament europeu. Els defensors del vot útil diran que votar un partit diferent als dos grans és malgastar energies, votar inútilment. El seu punt de vista es basa en el fet que si no es vota el representant socialista, es facilita la victòria del seu gran adversari, i a l'inrevés. Els altres diran que votar PP o PSOE és votar una opció que no ens representarà com a nació, sobretot com a nació amb voluntat independentista.
L'altre dia al debat de TV3 ens ho varen deixar molt clar. Cada partit tenia la lliçó ben apresa: picabaralla dels dos grans per la manera de governar Espanya, i els petits, una crítica als dos grans i el seu gran objectiu de posar Catalunya al mapa. Recordeu la frase, oi?
Acabaria com ahir, demanant intervencions més didàctiques, amb objectius realistes, i no oblidar-se que n'hi ha a qui sempre els toca rebre, i ara s'ho estan passant molt malament, parlin o no parlin català.