dijous, 19 d’octubre del 2006

Audiència Pública: ens han posat deures

Per als que no heu pogut venir a l’Audiència Pública del Pressupost i Ordenances Fiscals de 2007, us notifico que ens han posat deures. Uns els hem de presentar abans de dimecres, els altres tenim més dies per treballar-los.
L’Alcalde Miquel Rubirola ha presentat la proposta de Pressupost Ordinari i d’Inversions per a l’any 2007. Ho ha fet d’una manera molt simple i entenedora. Tots hem pogut veure que el pressupost d’Arenys continua essent minso, amb poques possibilitats de fer grans coses.
De les ordenances fiscals destacaria la voluntat d’aconseguir un increment al voltant de l’IPC, però amb temes pendents de resoldre, sobretot comptant que no tenen majoria absoluta. Els primers interrogants són per la taxa de clavegueram. Cal continuar com ara?; es suprimeix i s’incorpora a l’IBI?; es vincula al consum de l’aigua? El govern opta per aquesta tercera opció, i jo també. Queda pendent la taxa de la brossa, a l’espera de l’aplicació d’un nou model i la corresponent licitació i adjudicació. De moment s’incrementarà d’acord amb l’IPC.
El Pressupost ordinari s’incrementa un 6,27% respecte l’any 2006, amb una apujada dels impostos directes i les taxes, per sobre de l’increment de les transferències corrents, procedents d’institucions supramunicipals. O sigui que cada vegada els arenyencs financem un percentatge més alt del nostre pressupost. On són les subvencions? S’apugen les despeses de personal – es calcula incrementar la plantilla en dues persones – i l’augment de les despeses de béns i serveis és més petit. (he comentat que s’hauria de rendibilitzar millor la despesa de personal).
La filosofia de l’equip de govern és que tothom tributi per allò que li toca; ingressar més que les despeses a realitzar; invertir d’acord amb les prioritats marcades; endeutar-se amb les millors condicions. A l’hora de confeccionar el pressupost, l’alcalde conté la despesa i fa una previsió a la baixa dels ingressos. Després vénen els romanents, que enguany superaven els dos milions d’euros. Per al 2007, però, es preveu que sortirà molt més ajustat.
La sessió ha estat positiva, però això no són pressupostos participatius. N’he sortit content, perquè he vist l’alcalde que m’agrada veure, no pas aquell que a vegades es posa al límit, a la defensiva. De totes maneres, els que defensem la democràcia participativa, no volem que es limiti a una Audiència Pública convocada vuit dies abans; però sabem que no hi ha voluntat política, i sense voluntat no hi ha cap possibilitat de canviar el model.
Ens han posat deures, i els hem de fer, perquè som aplicats i responsables:
Primera pregunta: Volem que l’Ajuntament s’endeuti per sobre del límit d’endeutament? Si ens quedem en el límit, només podrem invertir 1.225.000 euros, i haurem d’escollir entre fer els vestidors esportius o col·locar la gespa artificial al camp de futbol. No podrem fer la segona fase del clavegueram del Cassà, ni tampoc la canalització del carrer de l’Església – condició imprescindible perquè la Generalitat assumeixi el 75% del cost de canalitzar el Rial Sa Clavella.
Segona pregunta: Si demanem a l’alcalde que superi el límit de l’endeutament, fins a 2 milions d’euros, quantitat viable per complir amb els requisits d’estalvi net positiu i endeutament viu per sota del 110%, en què volem que s’inverteixi?
Tercera pregunta: ens sembla bé la distribució d’inversions que consta al document del web de l’Ajuntament? Podem suggerir canvis.
Si voleu anar per nota, podeu fer els deures de les Ordenances Fiscals, que s’han de presentar abans de dimecres: Com volem que s’apliqui la taxa de clavegueram? Ens semblen bé els criteris de variació de tipus impositius i dels percentatges d’increment que també trobareu al document del web municipal?
Per acabar, si voleu assolir matrícula, feu més aportacions a l’alcaldia, per carta, correu electrònic o paraula, i no us quedeu a casa, que també es cosa nostra.
El proper dia us parlaré del pressupost.