dimecres, 5 d’abril del 2006

La democràcia està tocada

Aquests dies la notícia que omple pàgines dels diaris és l’afer de Marbella amb implicació, entre altres, de la mateixa alcaldessa. Encara no hem pogut pair el conjunt de dades que ens ha arribat i, com si es tractés d’un serial televisiu, no acabem d’entendre que això sigui real i encara menys possible.
La història ens ha donat exemples de corrupció a gran escala a països governats per una dictadura. El nostre país va experimentar-ho durant quaranta anys i, tot i que se sabia, ningú feia o podia fer cap pas per desemmascarar els culpables. Tot el que sabíem fer era somniar en la democràcia per alliberar-nos d’aquesta manera de fer política al servei d’uns pocs.
La democràcia va arribar al nostre país ara ja fa uns quants anys però hem pogut constatar que no ens trobàvem lliures de la corrupció. Sovint hem pogut descobrir personatges amb una doble vida que es valien de l’engany i les influències per viure a l’esquena dels altres. La resposta de molts era que en democràcia la corrupció es feia més difícil i que tard o d’hora s’acabava trobant els vividors. La pregunta però que em faig en aquests moments és de si ha calgut tants anys per adonar-nos que a Marbella hi havia uns impresentables governant la ciutat. Em pregunto com s’ha pogut arribar tant lluny en el tracte d’influències i en l’acumulació de tant capital.
La democràcia està tocada i caldrà molts esforços per recuperar la confiança per part de la ciutadania. Ara tot es pot posar en dubte perquè resulta poc creïble que no s’hagués pogut fer res abans. Serà el moment que pagaran justos per pecadors, perquè jo crec i n’estic convençut que la majoria de polítics són honestos. Caldrà doncs trobar la forma perquè la seva honestedat no es qüestioni i puguin exercir els seus càrrecs amb llibertat i sense traves.
Continuo preguntant-me com és possible que els habitants de Marbella votessin majoritàriament a un grup de persones que ha caigut tan baix. Pot estar això passant en altres llocs i no en som conscients? Què podem fer per evitar nous casos com el de Marbella?
A Arenys, ara deu fer l’any, es va viure una situació política amb acusacions de corrupció que va provocar la sortida del regidor d’Urbanisme, de l’equip de govern. Els arenyencs ho hem viscut com a simples espectadors i no hem pogut saber si la corrupció existia o bé es tractava d’una acusació falsa per justificar una posició política. Aquesta incertesa no ajuda gens a la governabilitat del municipi, i això ho estem pagant des de llavors. Posar però, Marbella i Arenys de costat, podria considerar-se insultant si no afegís que no pretenc fer cap tipus de comparació, sinó que em serveix per pensar: com han pogut viure els habitants de Marbella durant aquests anys, amb una corrupció tan descarada que fa avergonyir a qualsevol persona amb un mínim de dignitat?
Sí, la democràcia està tocada però nosaltres la situarem al lloc que li correspon.