divendres, 14 d’abril del 2006

En defensa de la llengua

Sigui per la campanya orquestrada des d'Espanya en contra de Catalunya, els catalans i fins i tot dels nostres productes, o bé per la desil·lusió de molts de nosaltres per l'Estatut que s'ha pogut pactar finalment a Madrid, o no sé per quina altra raó, sembla que està agafant empenta nous moviments, fins ara adormits, en defensa dels nostres drets, la nostra llengua, el nostre país. I té lloc a partir de joves a qui, els que no ho som tant, a vegades hem criticat sense massa miraments.
Ho considero una bona notícia perquè sempre he pensat que si no ens bellugàvem teníem totes les de perdre. És bo també perquè, al marge de possibles accions de mobilització urbana, es fa de manera reflexiva, que no és el mateix que objectiva, i permet mantenir una discussió tranquil·la però amb contingut. Una situació que avui costa de trobar.
A Arenys de Mar ha nascut una entitat Grup Arenys SL, que pretén fomentar el debat sociolingüístic, analitzar la realitat i situació de la llengua i mantenir informats de tots els temes d'actualitat al voltant de la llengua catalana.
També m'he assabentat que la Plataforma per la llengua s'ha arrelat a Arenys. En aquest cas, segons manifesten a la seva web, es tracta d'un "col·lectiu format per ciutadans i ciutadanes i per diferents col·lectius polítics on tots plegats, treballem per a que la nostra llengua, EL CATALÀ, tingui com a mínim la mateixa força lingüística que el castellà".
Desconec si les dues entitats mantenen o mantindran algun tipus de connexió i si hi ha membres que comparteixen les dues entitats. Crec que seria bo perquè encara que es puguin seguir diferents mètodes de treball o bé que uns segueixin un perfil més científic i els altres més polític i reivindicatiu, en el fons tots treballen per aconseguir que la nostra llengua ocupi el lloc que li correspon i això només es podrà fer amb conscienciació ciutadana i voluntat política dels nostres governants.
No cal que us digui que els ofereixo tot el meu suport i els desitjo els millors auguris, tot esperant que la seva empenta no defalleixi i esdevinguin veritables revulsius en favor de la llengua, tant en temes transcendents com en fets a vegades titllats d'insignificants però que constitueixen el dia a dia de la nostra societat. I sovint és amb pas de formigues que s'aconsegueixen grans fites.