dijous, 27 d’abril del 2006

Avergonyit al Ple

Ahir el vespre, coincidint amb el partit de futbol Barça – Milan, el Consistori municipal d’Arenys de Mar celebrava el seu Ple ordinari del mes d’abril. Tot i la gran afició al Barça d’alguns regidors, aquests varen ser presents al Ple i es varen perdre el partit (en directe) que va acabar amb la classificació del Barça per anar a París. Això ho vàrem saber tots pel xivarri i crits que es van sentir des de la sala de plens.
Avui llegia a La Vanguardia, a internet, que el PP va aprofitar l’absència de senadors, pel partit de futbol, per canviar el nucli de la Llei de Reproducció Assistida. Sense entrar a valorar el contingut de la llei, vull manifestar la meva indignació per aquesta manca de responsabilitat d’uns càrrecs electes que varen ser designats representants nostres i que es guanyen la vida amb la contribució econòmica de tota la ciutadania, i a l’hora de la feina es dediquen a mirar futbol. Desconec si seran castigats per aquesta acció però d’entrada ja tenen la meva desconsideració més enèrgica. Si no es predica amb l’exemple no sé que volen aconseguir (valorar el treball dels funcionaris?).
Aquesta notícia fa que feliciti als regidors d’Arenys de Mar perquè varen fer allò que estaven obligats a fer i que nosaltres esperem que facin. Una altra cosa però, és valorar com va discorre el Ple d’ahir. Se’m fa difícil fer una valoració tranquil·la i positiva, per més que m’hi esforci. Intentaré posar-hi adjectius i que cadascú arreplegui el seu.
Hi va haver falsa cortesia i hipocresia de cara la galeria. Transcendència i enfrontament en subtilitats que no portaven enlloc. També hi va haver qui va fer mèrits per ser lloats com a grans defensors dels oprimits. Es va fer palesa la preocupació per aspectes tan importants com les plaques que identifiquen els fanals de la Riera o la malaltia de les alzines, o el programador del rellotge de la il·luminació pública... (tan importants com per haver de ser tractats en un Ple Municipal!).
Ningú defensa que els ciutadans puguem entrar documents les tardes? Ningú defensa que es faci complir l’ordenança sobre bustiades publicitàries (també les del mateix Ajuntament)? Ningú critica que el govern municipal no contesta totes les instàncies dels vilatans? Ningú critica que l’atenció del servei externalitzat de subministrament d’aigua només obri unes hores al matí? Ningú es preocupa que a les façanes de les cases no hi hagi aparells d’aire condicionat i en canvi és tan important canviar la placa identificativa dels fanals? No creieu que tot plegat ratlla el ridícul? No hi ha cap grup municipal que discrepi de tanta superficialitat?
També vaig notar victimisme per justificar-se i carregar els neulers als altres. Es va aprovar gairebé tot per unanimitat i l’única cosa que no es va aprovar venia precedida per una arenga que va fer badallar a més d’un.
Com que el regidor d’ICV no hi va poder ser present, només hi va haver un dolent a la pel·lícula que fins i tot l’oposició (l’Alcalde ja es dóna per fet) va criticar obertament durant el Ple. Ahir donava la impressió que portava els papers una mica molls.
I llavors jo pretenc que els joves s’impliquin... en què? En una política de personatges que només busquen quedar bé? En una manera de fer política de tirar-se els plats pel cap i fer veure que es mullen quan això no és cert? En una política de discursos intranscendents i estèrils? Aquesta és la manera de fer política a Arenys? I d’aquesta manera volem engrescar als joves i a la ciutadania en general? No serà que ja els va bé de continuar sent els mateixos de sempre, creguts que són els nostres salvadors? Que no podem avançar sense ells?
Juguen amb l’avantatge que la majoria de vilatans no volen saber res de la política i que el nivell de vida els és favorable. Però no hi ha gent solidària dins l’Ajuntament? No hi ha gent que prioritzi allò que és important? Sabeu que passa? Que hi ha grups municipals que no tenen ni idea de temes com l’Urbanisme i són incapaços de defensar cap proposta viable. Ja ho varen demostrar quan estaven al govern.
Vaig passar vergonya i el més trist de tot és que, de ben segur, els 16 ni se’n varen adonar.

3 comentaris:

Ramon Vinyes ha dit...

Amic Xavier, com a bon polític que ets, permet que faci els següents comentaris: 1)Fas desqualificacions globals quan crec que podries entrar en detall (ningú sap urbanisme? ni...) 2) Tires la pedra però amagues la ma... qui va ser el responsable de la falsa cortesia i hipocresia de cara la galeria? 3) Els problemes que planteges ho són realment i ja han estat reivindicats en altres moments i llocs, però les preguntes que fem (si més no el PSC) han respost a demandes de la gent (els mateixos pels quals reclamem més participació) .. hi ha gent indignada per l’horari d’urgències del CAP d’Arenys, gent molesta perquè estan al carrer i no s’hi veuen en prou feines quan el llum no s’encén a l’hora, ciutadans preocupats pels arbres i per les conseqüències que fan. Encara que no t’ho sembli hi ha gent que els preocupen aquests temes i ens ho fan saber per a què ho diguem en el Ple o fem escrits a l’Ajuntament, cosa que també fem. 4) ¿Trobes que hi va haver superficialitat en un ple que es va aprovar el Maricel, el protocol de situacions socials d’emergència social, la creació del servei de Teatre municipal o l’adjudicació de l’aparcament del Xifré,...?
Què diries si res d’això s’hagués aprovat o ens haguéssim barallat tirant-nos els plats? ...què tots érem uns irresponsables i que si no érem capaços de pactar aspectes importants, no podríem avançar com a poble (Xavier Febrer a 13 de febrer de 2005)

Anònim ha dit...

Xavier, trobo que és una de les cròniques sobre un Ple més fluixes que et recordo. Per tendenciosa, per superficial i per donar per fet que el que preocupa a alguns col·lectius no és rellevant perquè simplement no ho és per a tu.

Que sigui superficial no hauria de ser un problema, ja que de fet, no tens cap obligació de contar amb pèls i senyals el que es debat als plens. Ara bé, quan es fan segons quines afirmacions, on es fa explícit el pecat, no pots deixar el relat a mitges.

Fa pocs dies, en un altre dels teus escrits a aquest blog criticaves obertament la pràctica habitual de generalitzar. Hi estic d'acord. Les generalitzacions, sobretot quan es desqualifica, acaben sent molt injustes. Per això, se'm fa estrany que només pocs dies després, siguis tu qui hagi caigut en aquesta mala praxi.

xfebrer ha dit...

Amic Ramon,
En primer lloc dir-te que no em considero polític i encara menys bo. És cert que en el meu escrit original no dic a qui correspon cada adjectiu, però això ho feia expressament i així ho indicava. Veig però que em demanes que els identifiqui i així ho faré.
Abans de començar vull dir-te que quan faig la meva crònica del Ple, parteixo d'allò que veig i escolto al Ple, i intento entendre la política del govern i de l'oposició.
Des de l'anterior legislatura he tingut sempre la impressió que d'Urbanisme només hi entenen els que l'han remenat. Ni PSC ni ERC m'han semblat gaire entesos en conceptes urbanístics i això és el que manifestava al meu escrit.
Segurament que em diràs que no és cert però la teva intervenció a l'hora de donar suport a l'intercanvi entre l'Ajuntament i la Companyia de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, a qui admiro i sempre he lloat públicament, donava la impressió que interessava més quedar bé davant la Companyia que no pas valorar el resultat de l'operació.
Quant als motius dels precs i preguntes, no dic que no siguin interessants però el fet que s'hagin de plantejar en un Ple Municipal ho trobo una mica ridícul i això em fa pensar que si no es poden solucionar sense haver de plantejar-se al Ple, o bé l'equip de govern és poc receptiu o el vostre diàleg és molt pobre. Però saps què passa? que hi alguns dels temes que poso d'exemple i que tu em dius que ja s'han demanat anteriorment, que continuen sense posar-se a la pràctica i tampoc no funcionaven quan vosaltres governàveu. I això fa que dubti de l'eficàcia de les intervencions al Ple, que continuo pensant que es fan molt de cara la galeria, ja que tothom sap que s'escolta per Ràdio.
És cert que en el meu escrit hi ha una frase desafortunada i és quan generalitzo la superficialitat. Et dono la raó una vegada l'he rellegit.
M'imagino que entens que l'arenga es refereix a la intervenció de la regidora Joana Asénsio; que la postura victimista és de l'Alcalde a l'hora de justificar que no s'aprovin els plecs de la recollida de la brossa; que en Santi Fontbona va aprofitar la seva intervenció per ridiculitzar la intervenció d'en Lluís Blanchar en el Ple d'aprovació dels plecs per a la contractació de la construcció i gestió de l'aparcament del Xifré; que en Blanchar és qui considero que no va estar massa encertat en les seves intervencions; que ERC ara vol passar com a defensora dels joves napaires quan en un primer moment va dubtar tant perquè no sabia què li interessava...
No espero que hi estiguis d'acord sinó que hagi quedat clar a què em referia. Darrerament parlo amb arenyencs actius, no pas passius, i tots coincideixen a dir-me que estan cansats de tot plegat i de la manera que es treballa a l'Ajuntament. Jo tampoc estic content.
Gràcies Ramon.

Marc,
Accepto la teva crítica però discrepo d'un punt. En el meu escrit, quan parlo de preguntes sobre temes poc importants, hi ha escrit entre parèntesi la frase clau: "tan importants com per haver de ser tractats en un Ple Municipal". Pots no estar d'acord que aquests temes no s'hagin de portar al Ple, jo penso que en tot cas són més de programes de ràdio i que s'han de solucionar al passadís de la Casa Gran.
En la resposta a en Ramon identifico als protagonistes de les meves crítiques. Tot i així repeteixo que jo ho feia expressament perquè cadascú endevinés què li corresponia. És un escrit que no he enviat a arenyautes perquè he considerat que havia de ser de lectura més restringida.
Accepto que hi puguin haver generalitzacions i les rebutjo. No es pot generalitzar i quan ho faig m'equivoco. Tornaré a esforçar-m'hi encara que tinc por de tornar-hi a caure.
Gràcies per la teva intervenció i també per les intervencions que fas a arenyautes. Ara que no ens llegeix ningú més, et diré un secret: són els millors escrits que llegeixo d'un militant d'ERC.

Gràcies.